Környezet

Szőlészeti-borászati világkonferencia kezdődött Tokajban

2014-07-07 14:29

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Tokajban hétfőn megkezdődött a szőlészeti-borászati kutatószakma legrangosabb rendezvénye, az immár tizedik alkalommal megrendezendő Terroir Világkonferencia, ez az első alkalom, hogy egy kelet-közép európai ország ad otthont az eseménynek.

A terroir kifejezés a latin terra szóból ered, amely földet, talajt, termőhelyet jelent. A szőlőtermesztésben és borászatban kiemelt jelentőségű a talaj és a termőhely szerepe, de a terroir fogalma ennél többet mond a fogyasztóknak: nem csak az adott területet jelöli, hanem magában foglalja a klimatikus adottságokat, a szőlőfajtákat, a termesztéstechnológiát, a borkészítés módszerét, sőt a szőlész-borász személyét is.
    
A konferencia főszervezője a szőlész, illetve borász szakmérnök képzését biztosító Budapesti Corvinus Egyetem, amelynek rektora, Rostoványi Zsolt a megnyitón egyebek mellett azt mondta: Tokaj egyedülálló terroirral rendelkezik, s az esemény rendkívüli lehetőséget kínál a Tokaji Borvidéknek arra, hogy egyedi adottságait és eredményeit, valamint filozófiáját az országhatárokon kívül is ismertté tegye.
    
A konferencia célja a terroir kutatás legújabb eredményeinek megvitatása, valamint a termőhely-felmérés területén a Magyarországon, és ezen belül a tokaji, valamint az egri borvidéken indult kezdeményezések megismerése.
    
Ezzel kapcsolatban Tombor András, a kizárólagosan állami tulajdonban lévő Tokaj Kereskedőház Zrt. felügyelőbizottságának elnöke azt mondta: az ültetvények állapotára és a termőhelyek adottságaira is kiterjedő felmérés nélkülözhetetlen ahhoz, hogy az adottságok maximális kihasználására törekedve lehessen a meglévő szőlőültetvényeket művelni, vagy átalakítani, illetve az új telepítéseket megtervezni.
    
Úgy vélte, a borvidék egyedi terroirja kínálja az egyik legnagyobb kitörési lehetőséget a tokaji boroknak a nemzetközi piacon. A borvidékre jellemző talaj- és éghajlati viszonyok, szőlőfajták és termelési technológiák olyan megkülönböztethetőséget biztosítanak a tokaji boroknak, amely a kulcsot jelentheti a nemzetközi üzleti sikerhez - tette hozzá, megjegyezve: a kereskedőház célja, hogy a tokaji a világ prémium kategóriájú borai közé kerüljön, előtérbe helyezve a minőséget a mennyiség helyett.
    
Májer János, a vendéglátó Tokaj polgármestere felhívta a konferencia résztvevőinek figyelmét arra, hogy a Tokaj-Hegyaljai Történelmi Borvidék Kultúrtáj évekkel ezelőtt felkerült az UNESCO Világörökség listájára. Emlékeztetett arra is, hogy 1737-ben a világon elsőként a tokaji borvidéket nyilvánították zárt borvidékké.
    
A három napig Tokajban, majd egy napig Egerben tartózkodó, a világ húsz országából érkezett mintegy 170 neves kutató, tudós és szakíró negyvennégy előadást tart majd, bemutatják egyebek mellett a borok termőhelyeit és egyedi karaktereit elemző kutatásokat.
    
Az első nemzetközi terroir konferenciát 1996-ban a franciaországi Angers-ben rendezték meg, azóta kétévente tartják meg.

MTIAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-01-25 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!