Gazdaság

Már megyénkben is elkezdődött az aratás

2014-07-05 07:41

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Június közepén Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is megkezdődött az aratás. Az enyhe tél és a kedvező tavaszi időjárás következtében a kalászok korábban értek be, az elmúlt évekhez viszonyítva közel 2 héttel korábban kezdtek munkához a kombájnok.

Megyénkben mintegy 4700 hektáron termesztett őszi árpa betakarításával kezdődött meg a nyári nagy kampánymunka. Az eddigi terméseredmények bizakodásra adnak okot a szakértők szerint, idén közepestől jobb termésre számíthatunk, a jelenleg betakarított őszi árpa termésátlaga 6,1 t/ha.

Őszi búzából közel 64 ezer hektár, míg egyéb kalászos növényekből 20 ezer hektár vár még betakarításra. Az aratási munka dandárja július hónapban várható. A jelenlegi termésbecslések alapján az őszi búza termésátlaga 4,5-5 t/ha között mozog.
 
A korai aratás a gabonapiacot is meglepte, még a felvásárlási árak kialakulóban vannak. Jelenleg az árpa 42-43 ezer, a malmi búza 45-47 ezer forint/t áron talál vevőre. A szakemberek szerint félő, hogy a jó termés a felvásárlási árakat, az aratás előrehaladtával negatív irányba befolyásolja, pedig az idei gazdálkodás termelési költségeit emelte az enyhe tél következtében, a szokásosnál nagyobb mennyiségben fellépő gyomok, kórokozók és kártevők elleni védekezés.

Az olajos növények közül megyénkben őszi káposztarepcét 13 ezer hektáron vetettek a termelők, de az őszi aszályos időjárás eredményezte gyenge kelések miatt közel 1000 hektáron kiművelésre került. A repce aratásának kezdete szintén július első dekádjára tehető.
 
Az aratás kedvező időjárás esetén szintén korábban fog befejeződni, az idei termés várhatóan gyorsan a magtárakba kerül. A szántóföldeket járva látható, hogy a jövő évi kenyér árualapja biztosított.

minap.hu


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-01-17 (Vasárnap)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!