Egyház

Megszépül a Búza téri templom – és templomkert épül körülötte

2014-06-30 12:26

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE gorogkatolikus_templom_140627_vcs_15.jpg

A szentélyrésznél épül az új diakónusi sekrestye, és itt már állványok sem takarják a Búza téri görög katolikus székesegyházat, jól láthatja minden arra járó, milyen lesz a megújuló épület külseje. Az elmúlt napok leglátványosabb munkája a kereszt le- és visszaemelése volt – a közeljövő leglátványosabb változása viszont a templomkert kialakítása lesz.

A százéves épület felújítását már nagyon időszerűvé tették a múló évek. Ugyanakkor többről van itt szó, mint a falak és a tető megújításáról: három éve székesegyház lett a templom, és most ehhez a funkcióhoz illesztenek új elemeket is.– Az erre járók láthatják, hogy kívül folyik a munka, azonban azt is jó tudniuk, bent továbbra is zajlik az élet, folynak a szertartások – emelte ki Orosz Atanáz görög katolikus püspök exarcha. – A kormánytámogatással és saját erőből megvalósuló százmilliós beruházás keretében teljesen megújult a tető héjazata, az eddigi pala helyett antracit színű cseréppel fedték, újravakolják, díszítő téglaburkolattal látják el a falakat. Ezt várhatóan júliusban be is fejezik. Csak a homlokzat nem készül el teljesen, azt ugyanis, a székesegyházi ranghoz emelve templomunkat, nagyméretű seccókkal díszítjük majd.

gorogkatolikus_templom_140627_vcs_07.jpg
Ugyancsak a megváltozott feladatok teszik szükségessé az új, diakónusi sekrestye kialakítását. Ez lassan el is készül – ha a szentély felől nézünk a templomra, akkor annak jobb oldalán, szimmetrikusan az eddigi sekrestyével.

– Minden városnak ékessége székesegyháza. Bár nagyobb templom van Miskolcon a miénknél, szeretnénk, ha rangunknak megfelelően lehetnénk a település dísze. Emellett ritkaság, hogy az egyház és a város tervei ennyire összhangban valósulhatnak meg, mint most. Forgalmas területen, piactér szélén áll templomunk, és mi szeretnénk, ha meghittebb lenne a környezetünk. A város pedig szintén a Búza tér csendesítésére készül – mondta Orosz Atanáz.

Utóbbi része a városfejlesztési tervnek, és bízhatunk benne, hogy 2020-ig meg is valósul, tudtuk meg Rostás László főépítésztől. A város közlekedésfejlesztése – a 3-as út forgalmának átterelése az új, a Tiszai pályaudvarhoz közel haladó déli elkerülőre, az M30-as – 26-os út közötti elkerülő megépülése, majd a távolsági buszpályaudvar áthelyezése a Tiszaihoz jelentősen csökkenteni fogja az itt átmenő forgalmat.

gorogkatolikus_templom_140627_vcs_23.jpg

– Egy lecsillapodott, parkolóhelyeket kínáló, zöld és szökőkutas Búza térnek szép pontja lehet a templom. Ez a hosszú távú terv. A rövid távú programban, egyházi finanszírozással, a templomkert kialakítása szerepel, ami mintegy két hónap múlva el is kezdődik. Kívülről zöld rézsűvel megtámasztott kerítés veszi körül ezután a templomot. Bejárható, nyitott lesz a kert, ugyanakkor védettebb a külső zajoktól. Létrejön egy lelki és szellemi feltöltődésre alkalmas tér, ami a körmeneteknek, vagy egyszerűen csak a templomból kilépők lelkiállapotának jobban megfelel majd az eddigieknél – mondta a főépítész.

A tér – aminek kialakításakor megszűnik a templom oldalában található parkoló – márciusra készül el, akkor magas rangú vatikáni vendég, a keleti kongregáció bíboros prefektusa avatja majd fel. Addigra teljes szépségében pompázik majd a megújult a templom. A változás már most is szembeötlő.

gorogkatolikus_templom_140627_vcs_17.jpg
– Nem készültek új díszek, de megújítottuk mindet, és ezáltal láthatóvá váltak – mondta Szuhai László, a Görög Katolikus Püspökség főépítésze. – A napokban megújult a kereszt is, leemeltük a 37 méter magas toronyról, konzerváltuk a fa tartószerkezetet. A második világháborúban egy golyó átlyukasztotta, ezt a sérülést is kijavítottuk, és új, ezüst bevonatot kapott. Ugyanígy „új fényben” ragyognak majd, várhatóan július közepétől a festett ólomüvegablakok is: az azokat kívülről takaró üvegtéglákat elbontjuk, helyükre hőszigetelt üveg kerül, ami kívülről is láthatóvá teszi majd a képeket.

gorogkatolikus_templom_140627_vcs_03.jpg
A bejáratot akadálymentesítik is, azonban, ahogy a püspök is utalt rá, a homlokzat készül el legkésőbb – a seccók megfestéséhez teljesen száraz vakolat, ehhez pedig idő kell. A görög ikonográfiának megfelelő képek elkészülte nemcsak a székesegyházi rangnak felel majd meg, hanem az építők akaratának is – a díszítést ők több mint 100 évvel ezelőtt csak a pénz hiánya miatt nem tudtak megvalósítani.

Cs. M.
Fotó: Végh Cs.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2023-09-30 (Szombat)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!