Szociális

A fogyatékkal élők elhelyezkedését segítő programot zárt a RehabJob

2014-06-29 10:02

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Lezárult a RehabJob speciális munkaerő közvetítő fél éves programja, amelynek keretében szervezett tanácsadással és képzéssel segített felkészülni több mint 200 fogyatékkal élőnek az álláskeresésre és a munkahelyi környezetbe történő beilleszkedésre.

Dobár Attila, a RehabJob ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a 2013 novembere és 2014 májusa között megvalósított, országos szakmai programjuk 5,1 millió forintos támogatással valósult meg, amelyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. biztosított.
    
A RehabJob MTI-hez eljuttatott közleményében kiemeli: a tréning az elhelyezkedéshez szükséges legfontosabb készségek, így az önéletrajz írás, az állásinterjúra való felkészülés és a munkatársakkal történő együttműködés elsajátításával segítette a felkészülést. A tanácsadáson az ország minden részében élő érintettek vettek részt, a  RehabJob budapesti irodájában személyesen, a vidéken élőknek, illetve a bejárásban korlátozottak pedig Skype-on tudtak csatlakozni a tréninghez és tanácsadáshoz.
    
A program keretében mintegy 230 megváltozott munkaképességűvel is interjút készítettek azzal a céllal, hogy kialakuljon egy országos kép a speciális helyzetű munkavállalók elhelyezkedési esélyeiről.
    
Az interjúkból kiderült, hogy Budapestet és néhány nagyvárost leszámítva kevés esélye van az elhelyezkedésre egy megváltozott munkaképességűnek. A nagyvárosokban óriási túljelentkezés van a megváltozott munkaképességű munkavállalóknak hirdetett állásokra: a nyolc általánostól az egyetemi végzettségű kollégákig rengetegen pályázzák meg például ugyanazt a speciális raktárosi állást. A célzott álláshirdetések sokszor nem a képességeket, hanem a fogyatékosságot helyezik a középpontba.
    
- Meggyőződésünk, hogy jóval több állást kellene érdemben elérhetővé tenni mindenkinek, így a megváltozott munkaképességűek is végzettségük, nem pedig fogyatékosságuk alapján tudnának pályázni - mondta Fischer Zoltán, a program tanácsadója az MTI-nek.
    
A megváltozott munkaképességűek munkaerő-piaci integrálásával foglalkozó RehabJob a hasonló jellegű programok folytatásában bízik. A cég szerint a speciális helyzetű munkavállalók ezreinek elhelyezkedését segítené, ha felkészítések és tanácsadások sora állna rendelkezésükre, és a cégek is sok területen fejlődhetnének.
    
Azt szeretnék elérni, hogy a cégek ne kötelezettséget, hanem lehetőséget lássanak a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásában - mondta el Dobár Attila.
    
Hozzáfűzte, hogy a cégek rendkívül leegyszerűsítően kezelik a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását, ami abból is fakad, hogy az egészet a kevesebb járulék fizetése ösztönzi. De ha már úgy döntöttek a cégek, hogy foglalkoztatnak, akkor inkább várjanak el valódi teljesítményt, és ennek megfelelő fizetést is adjanak. Sem pozitív, sem pedig negatív diszkriminációra nincs szükség, az elvégzett munka döntse el, hogy ki mennyit ér - mondta Dobár Attila.
    
Kifejtette: jelenleg talán az a leggyakoribb és egyben legrosszabb gyakorlat, amikor minimálbérért foglalkoztatnak speciális helyzetű munkavállalókat rugalmatlanul előírt feladatkörökben, márpedig félmunkaidőben 50 ezer forintos fizetésért még az egyébként jó munkaerő is elszegényedik és kiábrándul. A RehabJob most azzal szeretne hozzájárulni a szereplők jobb egymásra találásához, hogy a rehabjob.hu weboldalon speciális, a megváltozott munkaképességű munkavállalók igényeire szabott önéletrajz mintát tettek elérhetővé.

MTIAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-09-28 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!