Programajánló

Nagy nevekkel jön a fonó a várba

2014-06-29 09:18

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE borsodi_fono_20120602_vcs_04.jpg

Muzsikás, Makám, Paya Bea, Vujicsics, Lajkó Félix, Big Daddy Wilson, Boggie, Szirtes Edina Mókus, Maszkura és a tücsökraj, a Szinvavölgyi és más miskolci csapatok – erős és még nem is teljes ez a névsor. Többek között ők is várják a világ-, folk- és blueszene kedvelőit július 5-én és 6-án a diósgyőri várban. Borsodi Fonó Folkfesztivál ugyanakkor nem múlhat kézműves bemutatók és vásár nélkül sem.

Bár a felsővárban még dolgoznak, a XVIII. Borsodi Fonó Folkfesztivál „visszafoglalja” a kedvelt diósgyőri rendezvényhelyszínt: lesz színpad a várárokban, a Déryné-ház előtt, és már a Vár utcai gesztenyék alatt is programokkal várják az érdeklődőket július első hétvégéjén.

– Ilyen nagy koncerttel, mint most, három éve járt utoljára Miskolcon a Muzsikás, fellép velük a neves csángó népdalénekes, Petrás Mária, és a két nagyszerű, ismert táncos, Farkas Zoltán Batyu és Tóth Ildikó Fecske is – mondta felvezetőként Sikter Péter, a szervező Miskolci Kulturális Központ vezetője.

A Muzsikás jelenléte is jelzi, a zenei kínálat visszatért arra az „oldalra”, ami a világzenét inkább a népzene oldaláról közelíti – ám rögtön lehet ellenpéldaként említeni Csemer Boglárka, azaz Boogie vagy a Maszkura és a Tücsökraj és az alterfolk partyt biztosító Dj. Bordee fellépését.

borsodi_fono_130706ml_08.jpg

Ugyanakkor az olyan nagy nevek, mint a talán az első hazai világzenei együttesnek tekinthető, és nagyszerű pályafutásán újabb reneszánszát élő Makám; az idén 40 éves, délszláv népzenét játszó Vujicsics együttes, vagy a most először zenekarral érkező, tavalyi, Citera című albumával világsikert elért hegedűvirtuóz, Lajkó Félix egyértelműen kijelölik a megcélzott minőséget és irányvonalat.

De ne feledkezzünk el a szinte besorolhatatlan stílusú női vonalról sem: Palya Bea A Nő projekttel – és kísérői között Szokolay Dongó Balázzsal – érkezik, míg a szintén sokoldalú zenész, Szirtes Edina Mókus a Fabula Rasa Orchestrával.

borsodifono_20120603_vcs_28.jpg

– A várárokbeli nagyszínpad programját záró Big Daddy Wilson a világ egyik legjobb hangú bluesénekese. Az elmúlt években sokat turnézott Európában, 4-5 éve visszatérő vendége a legjobb hazai fesztiváloknak és kluboknak. Miskolcon azonban most játszik először, ráadásul egy különleges trió, egy igazi All Stars csapat részeként: Ripoff Raskolnikovval, a blues osztrák mesterével és Nagy Szabolccsal, az egyik legjobb hazai blueszongoristával. Úgy számolunk, nem jönnek le egy óra után a színpadról – egyrészt, mert az autentikus, tradicionális bluest soul és gospel elemekkel tűzdelik meg, másrészt mert egyébként sem szokta őket könnyen elengedni a közönség... – hívta fel a figyelmet a zenei csemegére Sikter Péter.

borsodifono_20120603_vcs_17.jpg

A miskolci-borsodi csapatok közül hallhatjuk többek között a Bohemian Betyarst, a Cirádát, a Számadó Zenekart és az Agyagbandát is – míg a Szinvavölgyi Néptáncműhely tagjai gálájuk után egy jó kis néptánccsődületben mindenkit megtáncoltatnak – akinek kedve támadt.

A színpadok mellett természetesen a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület kézműves mesterei teszik teljessé az élményt, tőlük ugyanis nemcsak vásárolni lehet, de tanulni is. És még a gasztrodvart is népiesre hangolják kicsit a kenyérlángossal és a szittyapitával – és persze a kézműves sajtokkal és sörökkel vagy a bükki lekvárokkal. Sőt, vasárnap este a III. Bajuszmustrán mérethetik meg arcszőrzetük szépségét és méretét az igazi citybetyárok…

Cs. M.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-01-25 (Kedd)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!