Gazdaság

Logisztikai csarnok is épül a halna helyén

2014-06-26 21:17

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE alapko_europacenter_140626ml_29.jpg

Intermodális logisztikai csarnok alapkövét rakták le csütörtökön az egykori salakhányó, a halna helyén. A több mint 10 ezer négyzetméter alapterületű csarnokot az Európa-Center-Miskolc Kft. építi, a beruházás összértéke közel 2 milliárd forint. A betelepülő vállalkozásokkal 150-200 embernek nyújthat majd megélhetést a logisztikai park. A tervek szerint a csarnok kivitelezése szeptember végére fejeződik be.

Mint arról a minap.hu is többször beszámolt, Európa Center Miskolc Üzleti és Logisztikai Park néven egy modern, minden igényt kielégítő, európai szintű üzleti környezetet hoz létre és működtet az Európa-Center-Miskolc Kft. az évek óta nem termelő diósgyőri kohászat területén, az egykori salakhányó, a halna helyén. Mint az alapkőletételen is elhangzott, a társaság – korábbi nevén Eurofém-Halna Salakfeldolgozó Kft. – 1997-ben kezdte meg, és 2011 végén fejezte be az egykori diósgyőri kohászati termelés melléktermékeként keletkezett kohászati salak feldolgozását. Összességében mintegy 3 millió tonnányi anyagot hasznosítottak újra, főleg ipari, útépítési célra.

alapko_europacenter_140626ml_5.jpg
Lengyel Attila, az Európa-Center-Miskolc Kft. ügyvezetője az alapkőletétel alkalmával elmondta, a teljes beruházás öt ütemből áll, összesen mintegy 6 milliárd forint beruházási költség mellett. A már elkészült négy épület mellett a hasonló funkciójú „E” jelű épület felépítése következik, melynek munkái már meg is kezdődtek. Mint az ügyvezető ismertette, az új épület a projekt ötödik üteme, és összességében legnagyobb, mintegy 2 milliárd forintos beruházása.

– Ha ez a csarnok elkészül, akkor a korábbi salakhányó teljesen eltűnik, a terület átalakul, és átveszi a helyét egy XXI. századi színvonalú üzleti-logisztikai park – emelte ki az ügyvezető, aki elárulta azt is, hogy ipari park címre is pályáztak. Hozzátette, multifunkcionális lesz a park, hiszen a szokásos raktározási tevékenységen túl más feladatokra is alkalmas lesz. Az új csarnok felépítése ugyanis mintegy 70 ezer tonna áru közútról vasúti szállításra történő áthelyezését is lehetővé teszi majd, kihasználva a park iparvágány-hálózatát.

– Az épülettel gyakorlatilag befejeződik a korábban kohászati salakfeldolgozóként és salakdepóként ismert, összesen 200 ezer négyzetméter nagyságú ipari terület revitalizációja is – tette hozzá Lengyel Attila, aki azt is kiemelte, hogy a beruházásoknak köszönhetően legalább 150-200 főnek biztosítanak majd megélhetést.

alapko_europacenter_140626ml_05.jpg
Pfliegler Péter alpolgármester örömét fejezte ki, hogy az egykori „holtbéli táj” a csarnok felépítésével teljesen megváltozott. Szintén fontosnak nevezte, hogy szinte 100 százalékban megújult a közműhálózat a területen. Az alpolgármester elmondta, arra számítanak – és egyúttal bátorítanak is mindenkit –, hogy kis- és középvállalkozások és nagyobb cégek is letelepülnek a logisztikai parkban, ezzel is erősítve a város gazdaságát. „Kívánom, hogy sikerüljön benépesíteni a területet”, zárta köszöntőjét Pfliegler Péter.

alapko_europacenter_140626ml_14.jpg
Miskolc alpolgármesterének szavaira reagálva el is hangzott, hogy a beruházás egyik fő célja a nagyobb vállalatok logisztikai igényeinek kielégítése mellett a kis és középvállalkozásoknak irodákat, raktárakat, illetve munkaterületet kínáljon a park.A munkahelyteremtés mellett környezetvédelmi szempontból is jelentős lépés, hogy az egykori salaktelepek eltűnnek, és helyettük modern létesítmények veszik át a helyet. Mint Varga László országgyűlési képviselő is kiemelte, a cég eltüntette az egykori „tájsebet”, méghozzá igen innovatív és hasznos módon rekultiválta a területet.

alapko_europacenter_140626ml_20.jpg
A csaknem kétmilliárd forintos beruházáshoz 959 millió forintot nyert pályázaton a cég. Az új csarnok építése várhatóan szeptemberben fejeződik be, és remények szerint már idén lesznek olyan cégek, amelyek beköltöznek. A tervek között szerepel az is, hogy idővel ipari parkká nyilvánítsák a területet.

K. I.
Fotó: M. L.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-09-26 (Vasárnap)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!