Programajánló

Miskolcon ünnepelnek a magyarországi lengyelek

2014-06-26 17:49

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE katyni_tabla_140426_fkcs_9.jpg

Ebben az évben Miskolcon találkoznak a Magyarországon élő lengyelek és mindazok, akik tevékenységükkel támogatják őket, illetve segítik a lengyel és a magyar nép kapcsolatainak erősödését. Az Országos Lengyel Önkormányzat ugyanis itt rendezi meg június 28-án, a László-naphoz kötődően a Magyarországi Lengyelség Napját – amire természetesen magyar barátaikat is várják.

Tizenkilenc évvel ezelőtt választotta a magyarországi lengyelség védőszentjének Szent László királyt az Országos Lengyel Önkormányzat, elsősorban azért, mert a lovagkirály I. Béla magyar király és Richeza lengyel hercegnő fia volt. Azóta mindig a László-naphoz, június 27-éhez legközelebbi szombaton tartják a Magyarországi Lengyelség Napját. Egy ideje megosztva Budapesten és kétévenként változó helyszínen.

csucs_halina_lno.jpg– Megkerestünk néhány önkormányzatot, befogadnák-e a rendezvényünket, és Kriza Ákostól, Miskolc polgármesterétől azonnal választ kaptunk: örömmel várnak minket, és minden segítséget megadnak – mondta a helyszínválasztásról Csúcs Lászlóné Halina, az országos önkormányzat elnöke. Egyébként is jó helyre érkeznek: kis létszámú – a 2011-es népszámlálás szerint alig több mint 7 ezres – a hazai lengyel közösség, és szétszórtan élnek. Az egyik legerősebb tömörülésük éppen Borsodban található.

A lengyelségnek sok ünnepe van – megülik az anyaország állami ünnepeit éppúgy, mint például a lengyel-magyar barátság napját, vagy a szintén megyei, szomorú emlékű Derenkről elszármazottak találkozóját, a derenki búcsút. Az országos önkormányzatnak azonban ez az egyetlen ilyen nagy ünnepe – és egyik fontos céljuk volt a megszervezésével, hogy összefogják az itt élő lengyeleket. Ma már azonban inkább a lengyel-magyar barátságon van a hangsúly.

– Fontos, hogy találkozzunk, és elismerjük azok munkáját, akik sokat tesznek a lengyel-magyar barátságért, a magyarországi lengyel emlékekért vagy épp Lengyelország megismertetéséért – emelte ki az elnök. – Ezért is az ünnepen átadjuk a Szent László-díjat, ebben az évben Németh Szilárd Csepel polgármesterének, és a Magyarországi Lengyelekért Emlékplakettet.

katyn_kiallitas_140225_ja_20.jpg
Maga a program délelőtt 11-kor kezdődik a minorita templomban szentmisével. Onnan valamivel 12 után látványos felvonulás indul többek között középkori lovagok és az Igriczek együttes kíséretével a Nyári Színházba. Ott, a hivatalos ünnepségen, amelyen a két fővédnök, Roman Kowalski, a Lengyel Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott magyarországi nagykövete és Kriza Ákos, Miskolc polgármestere is jelen lesz, a rövid köszöntők után átadják az elismeréseket, majd a „Krakus” Néptáncegyüttes ad műsort.

– Ma mintegy 150 magyar és lengyel testvérváros működik együtt, ez a kapcsolat a kultúra és az ifjúság területe mellett egyre szorosabb a gazdaságban is. Mi azon dolgozunk, hogy még erősebb legyen. Ezért is szeretettel várunk mindenkit, magyart és lengyelt, akit érdekel a Lengyelország, a kultúránk, akinek fontos a két nép kapcsolata: jöjjenek el az ünnepünkre, találkozzunk, beszélgessünk, ismerjük meg egymást, és bővítsük ki lehetőséginket! – emelte ki végezetül Csúcs Lászlóné Halina.

Cs. M.
Fotó: minap-archívAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-01-25 (Kedd)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!