Programajánló

Kilátókat keresnek fel

2014-06-25 11:08

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Magyarország gyönyörű! Ez így sommásan nyugodtan kijelenthető, de persze vannak itt kivételt jelentő helyek is. Ám szép számmal akadnak valóban csodálatos látványosságok. Az ilyenek megközelítése azonban sokszor komoly erőkifejtést igényel, mert csak gyalogszerrel lehetséges. Mégis érdemes venni a fáradságot érettük.

kovacs_attila_radios_tajfuto.jpgMindezt Kovács Attila Gábor, a miskolci székhelyű Zöld Sportok Clubja első embere mondta el, akiről nem árt tudni, hogy „mellesleg” rádiós tájfutó Európa-bajnok is. Ő aztán pontosan tudja, mit beszél, hiszen az edzéseken gyakran szembesül a szebbnél is szebb látnivalókkal, akkor, amikor a kilométereket rója.
Kovács nyughatatlan ember, soha nem ül hosszabb ideig az elért babérokon, mindig kitalál valamit. Most például azt, hogy a természetjárók különböző kilátókat keressenek fel!

– Az igazi természetjárók ismerik legjobban ezeket az értékeinket – mondja. – Felkeresésüket számos jelvényszerző túramozgalom is motiválja. Teljesítésükért szép kivitelű jelvény vagy kitűző a jutalom. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az egyik legtöbb ilyen mozgalmat, szám szerint hatot, a miskolci székhelyű Zöld Sportok Clubja alapította. Az elsőt 2004. május 1-én.

– Miért vállalkoztak erre?
– Az apropót az Európai Unióhoz való csatlakozásunk adta, amellyel új, jó kilátásaink nyíltak. Ahogyan azokból a kilátókból is, amelyek felkeresését A Bükk és a Zemplén kilátó tornyai elnevezésű mozgalom megcélozta. Ezek az építmények mindenféle megkötés nélkül, egyénileg vagy csoportosan, szabadon választott útvonalon, bármikor felkereshetőek. S mivel – a leginkább környezetkímélő módon – e túramozgalomra a helyszíneken semmiféle jelzés nem utal, fénykép készítésével igazolandó meglátogatásuk, melyen a turisztikai objektum és felkeresője is látható.

– Mi a jutalom ezért?
– Az igazoló füzetbe beragasztott fotók ellenőrzése után már küldjük is a kitűzőt. Kell hozzá egy igazoló füzet is, ezt a kovacsagabor©gmail.com címen lehet igényelni.

– A napokban újabb füzeteket jelentettek meg!
– Így van, Magyarország csatlakozásának 10 éves évfordulójára második kiadásban is megjelentette a ZSC az igazoló füzeteket, de ez már nem csak az eredeti 6, hanem 8 kilátó felkeresését irányozza elő.

Megtudtuk, hogy Nyugatról kelet felé haladva ezek a következők: Major tetői-kilátó, Szarvaskő. Kalapati (Milleniumi) kilátó, Szilvásvárad. Dobó István-kilátó, Nagy Eged (Eger). Milleniumi kilátó, Cserépfalu. Petőfi Sándor- kilátó, Bálvány (Bánkút). Avasi TV torony-kilátó, Miskolc. Fekete hegyi kilátó, Mikóháza. Magas hegyi kilátó, Sátoraljaújhely. Az utóbbi kettő a Zempléni-hegységben, a többi a Bükkben található.
Nos, akik kedvet és erőt éreznek magukban, azoknak érdemes nekivágni a kilátók felkeresésének, ugyanis a tornyokból egészen kivételes látványban gyönyörködhetnek.

D. L.
Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-01-25 (Kedd)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!