Programajánló

Fröccsudvarból utca lehet jövőre

2014-06-24 15:43

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE frocsfesztival_sajtaj_140618_ja_2.jpg

A jó fröccs kellemes, hűsítő nyáresti ital, különösen, ha vidám zene is szól mellette – ezt évek óta megtapasztalhatja a miskolci mulató közönség. Ebben az évben új helyszínre költözött a Fröccsfesztivál, és úgy tűnik, ezzel új lehetőségek nyíltak a rendezvény és a fröccsözők előtt.

Jövőre jubilál a Miskolci Fröccsfesztivál, 2015-ben tartják majd a 10. szódával pezsgő rendezvényt. 2014 viszont a változás éve volt: új helyszínre költöztek.

froccsfesztival_rgikep.jpg

– A Fröccsfesztivál ötlete a múzeum 2006-os szóda kiállításához kötődik. Akkor ugyanis találtunk egy 1933-ban készült képet, amin Leszih Andor, az akkori igazgató, valamint a neves író, egyébként szegedi múzeumigazgató kolléga, Móra Ferenc egy avasi pince előtt borozik – sőt, fröccsözik, ugyanis jól látható a képen a szódásüveg – mesél az eredetről Némedi Varga Zoltán, az Avasi Cellárium pálinka- és borház intézményvezetője.

Így kerültek a Fröccsözők a múzeum Papszeri épületének udvarára, sőt, a későbbi évek fröccstúrás próbálkozásai a Borangolás előzményének tekinthetők. Az idei Múzeumok éjszakájához kapcsolódva már a Celláriumba várták a vendégeket finom fröccsökkel, szörpökkel, zsíroskenyér-variációkkal és friss zenével – a költözéssel visszatért a fesztivál gyökereihez, az Avasra.

frocsfesztival_sajtaj_140618_ja_9.jpg

– Működött a fröccsudvar, volt zenés udvar is, bent pedig boros kiállításaink várták a vendégeket. Éltek is a lehetőséggel, az interaktív szőlőtaposó például egész este ment… És már látszik a fejlődés útja: a szomszédos pincetulajdonosok jelezték, szívesen részt vennének jövőre a fesztiválban, lehetne tehát bővülni, terjeszkedni, akár fröccsutcát nyitni – tekintett előre az intézményvezető.

A cél ugyanis az, hogy ismét élet költözzön az egykor pezsgő vigalmi negyedbe, ez pedig nem megy másként, mint hogy minél több kis-avasi tulajdonos minél többször megnyitja kapuit a nagyközönség előtt. Némedi Varga Zoltán elmondta, az ő céljuk, hogy kulturált gasztroélményeket kínáljanak rendezvényeiken, egyelőre havonta, kéthavonta. Legközelebb augusztus végén, amikor Avasi Gyöngyöző néven pezsgő-, gyöngyöző bor és habzóbor fesztivál keretében ismertetik meg újdonságokkal is az arra nyitott közönséget.

Cs. M.
Fotó: J. Á.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-01-25 (Kedd)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!