Környezet

Miskolci „gólya roadshow”

2014-06-21 14:43

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE golyagyuruzes_140620_vcs_23.jpg

Pár hetes kisgólyákat gyűrűztek meg pénteken a madártani szakemberek, Miskolc több pontján. A jelzések a madarak azonosítására, útvonaluk nyomon követésére szolgálnak. Magyarországon jelenleg mintegy 5000 gólya él. Petőfi kedvenc madara ma nem számít veszélyeztetett fajnak, ám volt idő, amikor teljesen eltűnt Európa egyes részeiről.

A Magyar Madártani Természetvédelmi Egyesület pénteken, a „gólya roadshow” keretében, pár hete született kisgólyákat gyűrűzött meg, Kisfaludy utcán, a Bornemissza és a Velence utcák sarkán, valamint az Óvoda utcában is. Az egyelőre még szinte mozgásképtelen fiókákat tűzoltók hozták le a fészkükből.

golyagyuruzes_140620_vcs_05.jpg
Somoskői Péter, a Magyar Madártani Természetvédelmi Egyesület alelnöke a helyszínen egyebek mellett elmondta: a gyűrűzés a gólyák egyedi azonosítására, útvonaluk nyomon követésére szolgál, vonulásaik, kóborlásaik során. A madarak egy alumínium gyűrűt kapnak, amelyen a Budapest felirat, illetve betű-szám kombináció látható. Ezen kívül egy színes gyűrű is rákerül a gólyák lábára, amelyen nagyméretű szám és betű látható.
golyagyuruzes_140620_vcs_08.jpgEzt távcsővel messziről le lehet olvasni - tehát nem kell megfogni a madarat az azonosításhoz, a felnőtt példányok esetében ez egyébként is majdhogynem lehetetlen. 

minap.hu
Fotó: Végh Cs.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-08-10 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!