Környezet

Jó tett a halak ívásának a Tisza-tó kísérleti üzemrendje

2014-06-20 09:38

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Halbiológiai szempontból hasznos volt a Tisza-tavon több mint egy hónapon keresztül, kísérletképpen beállított 750 centiméteres vízszint. A helyszíni vizsgálatok kimutatták: a víztöbblet egyértelműen pozitív hatást gyakorolt a halak szaporodására - közölte Kovács Pál, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) halbiológusa az MTI-vel.

A Tisza-tavat üzemeltető vízügyi szervezet a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága és a Tisza-tavi Sporthorgász Nonprofit Kft. együttműködésével április 24-től május végéig 750 centiméterre emelte a tározó vízszintjét. Az árvízmentes időszakban eddig még nem alkalmazott kísérleti üzemrend bevezetésekor abból indultak ki, hogy a halak szaporodását elősegítő tavaszi-nyár eleji árvizek elmaradásával különösen fontos lehet a magas vízállás - idézte fel az előzményeket a szakember.
    
A vízszintemelés és a kedvező meteorológiai körülmények hatására április végére már 17-19 Celsius-fokos vízhőmérsékletek alakultak ki a tározó szélein, és május elején már sikeres keszeg-, illetve süllőívásokról, szórványos pontyívásokról érkeztek bejelentések.
    
A halívásnak átmenetileg gátat vetett május közepén a szélviharokkal, heves esőzésekkel érkező lehűlés, ekkor a vízszintet ideiglenesen csökkenteni is kellett. Az újra megemelt vízszint, a hirtelen emelkedő vízhőmérséklet, a csapadék hígító hatása azonban ismét kedvező volt a halak szaporodására, a Tiszavalki-medence több pontján intenzív pontyívást tapasztalt a halászati hasznosító.

MTIAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-08-10 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!