Kultúra

Váltságdíj, Echo és Puccini a mai program

2014-06-19 14:21

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE operafesztival_140618_ja_26.jpg

Szerdán is van miből válogatnia annak, aki kilátogat a Bartók Plusz Operafesztivál programjára Miskolcon. Az Erzsébet téren Puccini áriák, míg a nagyszínházban két mai darab is terítékre kerül.

Az Erzsébet téren 18 órától Giacomo Puccini: Messa di Gloria és Motetto di San Paulino. Puccini áriák: Herczenik Anna; zongorán közreműködik Rákai András, a Miskolci Egyetem – Bartók Béla Zeneművészeti Intézet szimfonikus zenekara, női kara, a Miskolci Bartók Kórus és az Arcadelt Kamarakórus Karigazgatók: Sándor Zoltán, Faragó Sándor Vezényel: Bartal László.

Puccini halála 90. évfordulójának évében a mester két első művét tűzik műsorra. A Motetto di San Paulinot még iskolaévei alatt komponálta Luccában. 1877-es bemutatása után a mű nagyon népszerű volt, majd elfeledték és csak az 1990-es években fedezte fel újra a zenei világ. Hasonlóan szokatlanul alakult a Messa di Gloria sorsa is. A luccai 1880-as bemutató után hosszú évekig a feledés homálya borította, majd 70 évvel később, az 1950-es években, Chicagóban volt új „premierje”. Ezt a két művet azóta is előszeretettel játsszák együtt.

operafesztival_140618_ja_22.jpg

19 órától a nagyszínházban Dubrovay László: Váltságdíj és Vidovszky László: Nárcisz és Echo, a Budapesti Operetszínház előadása, művészeti vezető KERO, rendező Somogyi Szilárd.

Vidovszky László: Nárcisz és Echoja mese a túlzott önszeretetről, amikor a fegyvert magunk felé fordítjuk. Nárcisz maga volt a megtestesült szépség, akiért minden férfi és nő rajongott. Ő azonban nem törődött senkivel, mígnem megpillantotta saját tükörképét a folyóban, beleszeretett és ez okozta vesztét. A klasszikus történet új köntösben izgalmas, fordulatokkal teli zenével Somogyi Szilárd rendezésében kerül színpadra. 16 éven aluliaknak nem ajánlják!

Dubrovay László: Váltságdíját ínyenceknek és „opera-szüzeknek” egyaránt ajánlják, amely napjainkban játszódik, egy kicsi országban, ahol a miniszterelnök először államfőként kerül nők célkeresztjébe, majd férfiként a nyilvánosság veszi, veheti össztűz alá.

A csütörtöki programot ezúttal is színesíti a Fesztiválteraszon 18.30 órakor kezdődő utcatánc, 22 órától pedig – szintén ezen a helyszínen – Weszely Ernő harmonikaművész játéka zárja a napot. minap.hu
Fotó: J. Á.


A kulturális kormányzat 2014-ben 50 millió forinttal segíti az Operafesztivált, melyből 20 millió forintot a Nemzeti Kulturális Alap Fesztiválkollégiuma, 30 millió forintot pedig az NKA miniszteri kerete biztosít. A rendezvény idei főtámogatója a MOL és a TVK.    
Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-01-25 (Kedd)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!