Környezet

Aki nem irtja, az bírságra számíthat

2014-06-19 12:17

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE parlagfu_irtas_130717ml_07.jpg

Alig két hetük van az ingatlantulajdonosoknak parlagfű irtásra. Aki ezt elmulasztja, bírságra számíthat. A parlagfű az egyik leginkább allergén növény, hazánkban csaknem 2 millióan szenvednek a tüneteitől.

Eltávolítani nem egyszerű, a parlagfű ellen azonban ez az egyetlen módszer. Hatékonysága csak akkor van, hogyha gyökerestől tépjük ki, mert ha elvágjuk, akkor négy fele osztódik és jobban szaporodik.
A parlagfű virágzásáig még egy hónap van hátra, a mezőőri szolgálat munkatársai szerint irtását  már most érdemes elkezdeni. A parlagfű allergia már népbetegségnek számít, hazánkban csaknem 2 millióan szenvednek tüneteitől.

– Nem csak a parlagfűről van szó, hanem a virágpor pollenekről, melyek egy olyan idegen anyagként szerepelnek, hogyha a légutakba bejutnak, allergiás reakciót váltanak ki. Ezek lehetnek helyi reakciók, illetve az egész szervezetet érintő, szisztémás, reakciók, elváltozások – mondja Asztalos Ágnes, megyei tisztifőorvos.

 Július elsejétől büntetik is azokat a telektulajdonosokat, akik nem irtják a parlagfüvet. Ezt a rendészet mezőőrei, illetve a közterület felügyelet munkatársai ellenőrzik majd.
– Június hónap végétől kezdődően lehetőség van arra, hogy az elterjedt növények esetében kollégáink átirattal tájékoztassák erről a Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatának építési osztályát, illetve a földhivatalt abban az esetben, ha fertőzött területet találnak. Ezt követően egy eljárás keretében kerülhet sor a szankcionálásra – tájékoztatott Vincze Csaba, a Miskolci Önkormányzati Rendészet vezetője.

Akik nem irtják a területükön lévő parlagfüvet, 15 ezertől induló, de akár több millió forintos büntetésre számíthatnak.

Kóródi T.
Fotó: M. L.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-08-10 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!