Kultúra

Aida beavató előadás az Erzsébet téren

2014-06-18 20:18

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE operafesztival_140618_ja_10.jpg

Szerda este az „Ezrek operája”, Giuseppe Verdi Aidájának beavató előadása várta a közönséget az Erzsébet téren, a Bartók Plusz Operafesztiválon, pénteken pedig már a teljes előadást tekinthetik meg az érdeklődők a Miskolci Jégcsarnokban. Addig azonban még a csütörtöki nap is tartogat számos csemegét a kultúra kedvelőinek Miskolcon.

Szerdán 19 órától láthatták az érdeklődők a beavató előadást, majd pénteken már 21 órától a Miskolci Jégcsarnokban tekinthető meg a teljes előadás, mely a Magyar Állami Operaház és a Bartók Plusz Operafesztivál koprodukciójában jött létre.

Mohácsi János rendező a Miskolc Televízió riporterének elmondta, korábban még nem rendezett operát, ezért ha úgy tetszik – mint fogalmazott –, „ez lesz a nászéjszakám az operákkal, már ha egyáltalán lesz belőle házasság”. A rendező elmondta azt is, hogy a háborús kontextus, az, hogy hogyan mérgezi meg a háború egy ország életét, nehezíti meg kissé a témát, amibe a végül elpusztuló szerelmesek története bele van ágyazva.

operafesztival_140618_ja_26.jpg
– Ez az, amivel talán hozzá tudok járulni az Aidák történetéhez. Mind a díszlet, mind a jelmezek a háborús kontextushoz fognak alkalmazkodni. Van persze olyan dolog, amihez nem lehet hozzányúlni, ez pedig a szöveg és a zene – fűzte hozzá a rendező a pénteki előadással kapcsolatban.

A téma kapcsán Mohácsi János elmondta, az Aida pont abban a korban íródott, amikor hatalmas sláger volt Egyiptom, s amikor nagy hatása volt a művészetekre, a kultúrára, amire gyerekként annak idején ő is rácsodálkozott.
– Igazából nem is a történeti hűség volt a fontos, hanem az, hogy hogyan tudjuk megjeleníteni, ami ma fontos lehet ebből - tette hozzá.

operafesztival_140618_ja_27.jpg
Az „Ezrek operája”, Giuseppe Verdi Aida című darabja egy négyfelvonásos opera. Szövegét Auguste Mariette régész története alapján Antonio Ghislanzoni írta, és 1871. december 24-én mutatták be a Kairói Operaházban. A széles körben elterjedt nézettel szemben az Aida nem a Szuezi-csatorna megnyitójára készült. Egyiptom uralkodója, Ismail pasa az új operaház megnyitójára rendelt egy darabot Verditől, de ő ezt visszautasította, így a nyitóelőadás 1869 novemberében a Rigoletto volt. Később a szervezők újra megkeresték Verdit, most már kifejezetten operát kérve, de a mester megint nemet mondott. Figyelmeztették, hogy akkor Charles Gounod-t kérik fel, majd mikor végül azzal fenyegették meg, hogy Richard Wagnert bízzák meg, Verdi végül aláírta a 150 000 frankos szerződést. Az opera bemutatóját a porosz–francia háború is késleltette.

Az opera szereplői között megtaláljuk Hector Lopez Mendozát, Radostina Nikolaevát, Gál Erikát és Fokanov Anatolijt. A darabban közreműködik a Miskolci Nemzeti Színház énekkara és zenekara, a karvezető Regős Zsolt lesz, míg vezényelni Köteles Géza fog, a narrátor pedig Hábetler András lesz.

operafesztival_140618_ja_22.jpg
Míg mielőtt azonban eljönne a várva-várt pénteki Aida-előadás, a csütörtöki napon is érdemes lesz ellátogatni a Bartók Plusz Operafesztivál programjaira. Az Erzsébet téren 18 órától Puccini halála 90. évfordulójának évében a mester két első művét tűzik műsorra az operafesztivál szervezői. Közreműködik a Miskolci Egyetem – Bartók Béla Zeneművészeti Intézet szimfonikus zenekara, női kara, a Miskolci Bartók Kórus és az Arcadelt Kamarakórus.

Szintén csütörtökön, 19 órától tekinthetik meg az érdeklődők Vidovszky László Nárcisz és Echo, valamint Dubrovay László Váltságdíj című operáját is a Nagyszínházban.

minap.hu
Fotó: Juhász Á.


A kulturális kormányzat 2014-ben 50 millió forinttal segíti az Operafesztivált, melyből 20 millió forintot a Nemzeti Kulturális Alap Fesztiválkollégiuma, 30 millió forintot pedig az NKA miniszteri kerete biztosít. A rendezvény idei főtámogatója a MOL és a TVK.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-08-11 (Kedd)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!