Oktatás

Szóbeli érettségi – így vizsgázzunk sikeresen

2014-06-15 15:59

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE erettsegi_utan_130506ml_1.jpg

Június 16-án kezdődnek a középszintű érettségi szóbeli vizsgái, de érthető, ha a tanulás finisében már egyre kevésbé megy a koncentrálás. Aggodalomra semmi ok, ha betartunk néhány aranyszabályt, a csatát félig már meg is nyertük! A Nemzedékek Tudása Akadémia által összeállított tippek abban segítenek, hogyan lehetünk nyerők a szóbelin.

Június 16-án kezdődnek a középszintű szóbeli érettségi vizsgák a középiskolákban. A Nemzedékek Tudása Akadémia Foki Tamás, a Budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium vezetőtanára segítségével olyan tippeket állított össze, melyeket betartva jó benyomást tehetünk a vizsgabizottságra, és magabiztosságot sugározhatunk, ami a siker kulcsa.

Csak a tanárunkra koncentráljunk és tartsuk a szemkontaktust!

A teremben, ahol a vizsgáztatás folyik, bent ül az egész vizsgabizottság, ami adott esetben négy-hat tanárt is jelenthet, valamint az érettségi elnököt. Ha nem szoktunk hozzá, hogy közönség előtt beszéljünk, zavarba ejtő lehet a jelenlétük. Ezért a következőt tehetjük, hogy ne szálljon el minden bátorságunk: az első mondatoknál csak a saját tanárunkra koncentráljunk. Ha tartjuk a szemkontaktust, könnyebben kizárhatjuk a külvilágot, ráadásul a tanár is megbizonyosodhat a magabiztosságunkról. Ha már úgy érezzük, nyugodtak vagyunk és tudjuk kezelni a helyzetet, másokra is rápillanthatunk, így természetesebbnek tűnik a viselkedésünk.

Ne olvassuk fel a feleletet!
A felkészülés körülbelül 30 perce alatt bőven van lehetőség átgondolni és felvázolni azt a 4-5 összeszedett mondatot, amit a tétel összefüggéseiről el szeretnénk mondani. Sokat segíthetnek a tételhez kapcsolódó, feldolgozandó források – például szöveggyűjtemény vagy történelem atlasz –, melyek újabb tényadatokkal gazdagíthatják a feleltünket. Ezeket is érdemes felírni a vázlatlapunkra. Arra azonban ügyeljünk, hogy amikor felelésre kerül a sor, már ne a papírról próbáljuk kisilabizálni ezeket az információkat vagy felolvasni a korábban leírt mondatokat, mert az rossz benyomást kelthet. Természetesen néha a vázlatra is lehet pillantani, hogy felvegyük a fonalat.

Logikusan építsük fel a mondandónkat!
Ha a tanár érzékeli, hogy a felelet gondolatmenete logikus, kevésbé fogja úgy érezni, hogy pluszkérdéseket kell feltennie, sőt, lehet, hogy az előírt 15 percet sem kell végigbeszélnünk. Ha értelmeztük a feladatot és megvizsgáltuk a forrásokat, rá fogunk jönni, milyen logikai fonalra érdemes felfűzni a gondolatokat. „Ez történelem esetében lehet időrendi felsorolás, tematikus felsorolás, mely inkább a témához kapcsolódó fontosabb tények összeszedése, de lehet összehasonlítás is, amelyhez a szempontokat is érdemes jól megválasztani” – mondja Foki Tamás vezetőtanár. Minden azon múlik, hogy a gondolatmenetünk ne legyen megkérdőjelezhető, mert különben belezavarodhatunk a feleletbe néhány keresztkérdés után.

Tudatosan ügyeljünk a sok pontot érő kompetenciákra!
A felelet értékelésekor a legtöbbet az nyomja a latban, hogy mennyire értettük meg a feladatot, jól használtuk-e a forrásokat, és mennyire tártuk fel a tételben megfogalmazott kérdés problémakörét (20-20-30 százalék). A nyelvhelyesség és a szaknyelv használata kevésbé számít (10 százalék), így, ha nem jut eszünkbe a megfelelő szó, például az „inszurgens”, ne töltsük az időt gyötrődéssel, hanem próbáljuk inkább körülírni a kifejezést. Attól se féljünk, ha a vázlatunkban nem írtunk helyesen vagy szépen, mert ebben a helyzetben nem ezt veszik legnagyobb súllyal figyelembe (10 százalék).

Használjuk ki jól a vizsgáig fennmaradó időt!
Akik a rendszeres tanulás hívei, már csak pihenéssel töltsék a vizsgáig fennmaradó napokat, hogy minden bekerüljön a hosszú távú memóriába. A halogató típusok viszont próbálják a számukra leghatékonyabb módon áttekinteni a tételeket. Ehhez már rendelkezésre állnak videós anyagok is, ahol tanárok által kidolgozott témakörök hallhatók. Ilyenek például az erettsegivideok.ntk.hu oldalon elérhető 15-20 perces videók, amelyek az irodalom és történelem érettségihez tartozó legfontosabb témaköröket dolgozzák fel. Egy-egy témakör több tételt is felölelhet, így nagyon hatékonyan lehet tanulni a segítségükkel.

minap.hu
Fotó: minap-archív, M. L.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-09-28 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!