Kultúra

Operafesztivál – csupa szín, csupa életöröm

2014-06-15 18:03

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE lendvai_140615_fkcs_3.jpg

A Világszép Nádszálkisasszony mesejátékkal vasárnap délelőtt az idei Operafesztivál harmadik napja is megkezdődött. A kísérőrendezvényekkel együtt a program ezen a napon is rendkívül színes, hiszen Lendvai Péter szerzői estje mellett lesz utcatánc, térzene és flashmob is. Este 7 órától pedig Lehár Ferenc A víg özvegy című operettjét tekinthetik meg az érdeklődők a Nagyszínházban.

„A Világszép Nádszálkisasszony az egyik legegyszerűbb és mégis legérdekesebb szerkezetű mese. Olyan, mintha egy társasjátékban lennénk, már csak a dobókocka hiányzik” – ajánlotta az érdeklődők figyelmébe az Operafesztivál honlapja a Csodamalom Bábszínházban vasárnap délelőtt játszott mesét. A történetben a hős végigmegy egy pályán, melynek állomásai látszólag következetlenül jönnek egymás után: magasból mélybe, mélyből magasba, kintről be, bentről ki – az adott pálya teljesítése után megnyílik a következő szint, ahol szintén meg kell felelni. A végén eljutunk a nádszálban ülő kisasszonyig és az első szerelmes csókig – és vége. De vajon tényleg ilyen egyszerű volna ez a mese? A választ a nézőkre bízzák, mindenesetre a mesében látható, egymást követő képek, küldetések, fordulatok változatosságukkal és talányos következetlenségükkel elbűvölnek mindenkit.

lendvai_140615_fkcs_4.jpg

A bábelőadással megkezdődött az Operafesztivál harmadik napja is, a vasárnap azonban rengeteg érdekes programot tartogat még az érdeklődők számára. 17.00 órától Lendvai Péter szerzői estjét tekinthették meg a kultúrakedvelők a Szentháromság görögkeleti ortodox templomban. A Pátria-közben – szintén 17.00 órától – a Classic Brass Quintett játszik térzenét, kellemes hangulatot varázsolva a  tavaszias napsütésben fürdő miskolci belvárosba.

lendvai_140615_fkcs_6.jpg

18.00 órától a Fesztiválteraszon utcatánc várja az érdeklődőket, és idén is vacsorázhatunk fehérben. A Bartók Plusz lepte már meg közönségét az opera hagyományos felfogásától eltérő darab választásával. Lehár Ferenc művét a világ más operaszínpadai is műsorukra tűzik. A Metropolitanben a jövő évadban az operett főszerepét Renée Fleming énekli. Miskolcon, csupán az Operafesztiválon, egyetlen alkalommal az operett címszerepében a Covent Gardenben, a Carnegie Hallban, és persze a New York-i Metropolitanben is fellépő Vizin Viktória hallható.

Kevés olyan operett van, ami ilyen mértékben az életörömről szól. Persze, ahogyan az lenni szokott, az örömbe üröm is vegyül. Ez az operett azonban mindig elfeledteti a gondokat, és bármilyen nehéz helyzetbe is kerülnek a szereplők, minden dalnak egy a vége: az élet gazdag, színes, és érdemes élni. A víg özvegyet 19.00 órától tekinthetik meg az érdeklődők a Nagyszínházban. Este 10 órától pedig egészen éjjel 2 óráig Weszely Ernő harmonikaművész bűvöli el közönségét a Fesztiválteraszon, ezzel zárul az Operafesztivál vasárnapi programja.

minap.hu
Fotó: F. K. Cs.

A kulturális kormányzat 2014-ben 50 millió forinttal segíti az Operafesztivált, melyből 20 millió forintot a Nemzeti Kulturális Alap Fesztiválkollégiuma, 30 millió forintot pedig az NKA miniszteri kerete biztosít. A rendezvény idei főtámogatója a MOL és a TVK.    


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-08-11 (Kedd)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!