Kultúra

„A romantikus Bartók”

2014-06-13 23:06

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE nyitohangv140613_fkcs_4.jpg

Az idei operafesztivál péntek esti nyitókoncertje a „Romantikus Bartók” nevet kapta. A szervezők - különleges meglepetésként - Bartók színpadi művei után a világhírű zeneszerző ismeretlen, romantikus arcát kívánták bemutatni a Nagyszínházban.

Az előadás előtt Szőcs Géza kormánybiztos, kulturális főtanácsadó, erdélyi magyar költő, és Kriza Ákos polgármester mondott nyitóbeszédet. Mindketten méltatták a fesztivál jelentőségét, nemzetközi hírnevét, s azok munkáját, akik támogatásukkal, tevékenységükkel hozzájárulnak ahhoz, hogy évről-évre méltó módon megrendezésre kerülhessen az opera miskolci seregszemléje.

nyitohangv140613_fkcs_2.jpg

A nyitókoncert a „Romantikus Bartók” nevet kapta, a szervezők - különleges meglepetésként - Bartók színpadi művei után a világhírű zeneszerző ismeretlen, romantikus arcát kívánták bemutatni. Olyan művekkel, töredékekkel, amelyeket a huszonéves fiatalember Richard Strauss, Liszt Ferenc, Erkel Ferenc hatása alatt írt. Voltak olyan darabok, amelyek 50 év után hangzottak fel újra színpadon.A III. Zongoraversenyt a már nagybeteg Bartók írta felesége számára. Korábbi zongoraversenyeitől eltérően ebben a líraiságon van a hangsúly. Bartóknak ez a „végakarata” különös, új harmóniában oldja fel egész életművének konfliktusait.

nyitohangv140613_fkcs_9.jpg

A MÁV Szimfonikus Zenekart Mladen Tarbuk vezényelte, az est szólistája Martina Filjak zongoraművész volt.

minap.hu

Fotó: F. Kaderják Cs.

A kulturális kormányzat 2014-ben 50 millió forinttal segíti az Operafesztivált, melyből 20 millió forintot a Nemzeti Kulturális Alap Fesztiválkollégiuma, 30 millió forintot pedig az NKA miniszteri kerete biztosít. A rendezvény idei főtámogatója a MOL és a TVK.   Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-04-05 (Vasárnap)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!