Oktatás

Hatvan éves az Eötvös József szakképző iskola

2014-06-13 18:21

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE eotvos_szakkepzo_60_140613ml_16.jpg

Fennállásának 60. évfordulóját ünnepelte az Eötvös József Építőipari, Művészeti Szakképző Iskola pénteken. Az ünnepi találkozónak természetesen az oktatási intézmény adott otthont, ahol egykori diákok, régi oktatók és jelenlegi tanulók és dolgozók találkoztak. A múlt és a jelen, az emlékezés és az ünneplés ideje volt ez.

Iskolatörténeti kiállítás fogadta pénteken az Eötvös József szakképző iskolába érkező vendégeket.
Festmények, hajdan volt büszkeségek portréi, sportsikerekre emlékeztető fényes serlegek, nemzetközi fiúkórus találkozó dicsőségét őrző elismerések, tarisznyák, fotók, szalagok idézték fel többek között az Eötvös József szakképző iskola elmúlt hat évtizedének legfontosabb sikereit.A siker mellett azonban a hangulat sem hiányzott. Életképek, melyekre már akár öt évtized elteltével vetülnek a tekintetetek. Programok képei, melyeket már az emlékezet is egyre fakóbban őriz. Újságcikkek, amik a kiemelkedő momentumokról mesélnek, s egy tudósítás, mely beszámol róla, hogy az iskola 40. évfordulóján felavatták Eötvös József szobrát az intézmény előtt.

A tárlatot Kiss Gábor alpolgármester nyitotta meg, aki elmondta az évforduló remek alkalom a találkozásra.
– Fontos, hogy beszéljenek ilyen nagy pályákról, amivel az iskola is rendelkezik, de még kiemelkedőbb, ha a képek, emlékek beszélnek. Az iskola izgalmas dolog, hiszen hatvan évesen már nyugdíj közeli állapotot szokás emlegetni, de az oktatási intézmény minden évben megfiatalodik az új diákoknak köszönhetően. Kortalanná válik – mondta Kiss Gábor, hozzátéve, az iskolának fontos küldetése, hogy kellő kreativitással felismerje a gyerekekben rejlő zsenit.

eotvos_szakkepzo_60_140613ml_32.jpg

Az alpolgármester szomorúságának is hangot adott azzal kapcsolatban, hogy a szakképző iskolák már nem a városéi, hiszen a beruházók a zöld terület mellett a jó szakembereket keresik. A városnak tehát – fejtette ki – fontos stratégiai partnere az iskola.

A tárlat megtekintését és a kötetlen társalgást követően ünnepi gálaműsor következett, amelyen Pelczné Gáll Ildikó Európai Parlamenti képviselő mondott köszöntőt. Elmondta, ez a hatvan év sok tapasztalatot, változást rejt magában.

eotvos_szakkepzo_60_140613ml_55.jpg

– Változás tekintetében az Eötvös József szakképző iskola élen jár a miskolci iskolák között. Ezekből a változásokból mindig erősebben került ki, s ezért jár ott, ahol most tart. A legfontosabb dolog a tudás, a tudás átadása, s még ennél is fontosabb a szaktudás – emelte ki, hozzátéve, stabil szakmai ismeretre és stabil nyelvtudásra lehet jövőt építeni, s a diákoknak, akik az Eötvös József szakképző iskolából kerülnek ki, ezt biztosítja az iskola építészet és művészet területén.

Az Európai Parlamenti képviselőt követően Mokrai Attila megbízott igazgató köszöntötte a jelenlévőket. Ő egy éve megbízott igazgatója az iskolának, de harminc éve dolgozik az Eötvös József szakképzőben.

eotvos_szakkepzo_60_140613ml_58.jpg

– Az életemet jelenti ez az iskola. Az itt végzett tanulók építik a várost, s jelen vannak az unióban is, hiszen sokáig a régió legnagyobb szakképző iskolája voltunk. A legnagyobb büszkeség, ha a diákokkal olyan munkát tudunk elvégezni, ami a felnőtteknek is becsületére válna. Mindig felajánljuk a városnak, hogy segítünk. A diákok a város tulajdonában lévő épületek felújításában segítenek. Fizikai erőnket, munkaképességünket idén is felajánljuk – hangsúlyozta, kiemelve, hogy az évfordulónak kettős célja van. Egyfelől találkozási lehetőséget biztosít, másfelől az oktatást meghatározó döntéshozóknak megmutatja, milyen iskola is az Eötvös József szakképző iskola.

A köszöntőt követően gálaműsorral ünnepeltek a résztvevők. A jelenlegi tanulók kulturális programja mellett egykori diákok is bemutatkoztak a színpadon.

K. J.
Fotó: Mocsári L.
Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-09-26 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!