Kultúra

Fontos lépések az operakultúra történetében

2014-06-12 16:26

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE operafesztival-felvonulas-120607ml_06.jpg

Sutba a babonával, ez a péntek 13. mindenképp más lesz, mint a többi! A könyvhét harmadik és a foci-vb második napján elkezdődik a BartókPlusz Operafesztivál Miskolcon. A legfrissebb hír, hogy az Ezrek operájának teljes, Jégcsarnokbeli előadására elfogyott a regisztrációs jegy – azonban számos olyan előadás lesz, ami ugyanolyan kiváló fellépőkkel érkezik Miskolcra, mint az Aida.

Már fényesek a rézlámpák a fogaton, ami a pénteki, este 6 órakor induló nyitóparádén szállít a Városház térről a Hősök terére, végig a sétálóutcán néhány operaszereplőt. Az Operafesztivál programját megnyitó népes menetet nézők – felidézve a Kft. slágerét –, megkereshetik Aidát, Sarastrót, Sparafucilét, Rigolettót… Aidával biztosan találkozhat a közönség, hiszen Verdi népszerű remekműve idén az Ezrek operája.

– Nagyon nagy örömmel és kis bánattal mondom, hogy már nem lehet regisztrációs jegyet kérni a Jégcsarnokba, az Aida előadására. Azt tudom most is javasolni, hogy akit nagyon érdekel, ne adja fel, mindig van, aki visszaadja a jegyét… Mi pedig elgondolkoztunk azon, hogy ki lehet-e esetleg vetíteni a produkciót – nyilatkozta a Miskolc Televíziónak Kesselyák Gergely fesztiváligazgató. Fontos tudni: az Erzsébet téren, két beavató előadás keretében ingyenes programon lehet megismerkedni az operával.

– Valóban fantasztikus előadás ígérkezik, az Operaház 350 fős stábjával, három külföldi fellépővel, és a hazaiak közül is a legfantasztikusabbakkal. De hasonló nagyszerű szereposztással találkozhatnak saját, belső, színházi előadásainkon is a nézők – tette hozzá a fesztiváligazgató.

Az Operafesztivál már világszerte figyelmet kiváltó misszióra vállalkozott, hogy felhívja a zeneszerzők figyelmét: nem jól van az, ha a komolyzene elvonul a maga elefántcsonttornyába, hiszen minden korban voltak zsenik, akik megtalálták a módját, hogyan lehet a széles közönséghez szólni és ugyanakkor megfelelni a magas igényű operai elvárásnak, mondta Kesselyák Gergely. Ennek jegyében ajánlott a közönség figyelmébe két ősbemutatót.

– Selmeczi György Bizánc című operája, amit a Kolozsvári Opera vendégjátékaként láthatunk, igazi monumentális, történelmi dráma kórussal, sok-sok szereplővel. Egy estén játsszuk két Kossuth-díjas zeneszerző egyfelvonásosát, Dubrovay László: Váltságdíj és Vidovszky László: Nárcisz és Echo című művét. A Váltságdíj ősbemutató, a Nárcisz pedig már nagyon sokat bizonyított az elmúlt évtizedekben – és ezek programba emelésével mi is bizonyítani tudjuk a tételt, hogy a kortárs zene is lehet szép. Nagyon fontos lépések ezek az operakultúra történetében.

Külön felhívta a figyelmet a filmzeneszerzők operabemutatóira, mondván, aki szereti Puccinit, Wagnert vagy éppen Richard Strausst, illetve a nagy hollywoodi filmzenéket, annak ott a helye Korngold A halott városának előadásán, mert az egy csodálatos, monumentális, romantikus mélylélektani dráma. És nem kevésbé izgalmas Rota Milliomos Nápolya sem.
– Nagy büszkeségünk, hogy ezt a két nehéz operát a Miskolci Szimfonikus Zenekar, illetve a Miskolci Nemzeti Színház Zenekara játssza – emelte ki.

Az első, pénteki nap a Nyitóparádé után két koncerttel folytatódik. Az egyik a Hősök terén ad ízelítőt este fél 7-től a fesztivál zenei programjából. A másik fél 9-től a Nagyszínházban a romantikus Bartókot mutatja be – megtartva a hagyományt, hogy a Nyitókoncerten mindig Bartók-mű hangzik el, és megújítva azzal, hogy a zeneszerző ismeretlen, romantikus arcát szeretnék bemutatni. Egyrészt olyan műveket, töredékeket, amelyeket a huszonéves zeneszerző Richard Strauss, Liszt Ferenc, Erkel Ferenc hatása alatt írt. Köztük olyan darabokat, amelyek 50 év után hangzanak föl újra színpadon. A III. Zongoraversenyt pedig a már nagybeteg Bartók írta felesége számára, és korábbi zongoraversenyeitől eltérően, ebben a líraiságon van a hangsúly. Az esten Mladen Tarbuk vezényel, szólista Martina Filjak, közreműködik a MÁV Szimfonikus Zenekar.

minap.hu
Fotó: minap-archívAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-08-11 (Kedd)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!