Oktatás

A szakképzés nagyköveteit ismerték el

2014-06-12 15:18

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE bokik_elismeresek_140612_fkcs_14.jpg

A megye legjobb szakképzésben tanuló fiataljait köszöntötték, és ismerték el csütörtökön a népkerti Vígadóban. A BOKIK által minden évben megszervezett találkozón a dicsérő szavak mellett szó esett a szakképzés jelenlegi helyzetéről, valamint arról is, hogyan fejlődhet, válhat népszerűbbé a diákok körében.

A népkerti Vígadó adott otthont a BOKIK hagyományos eseményének, amelynek keretében a kiemelkedően teljesítő, szakképzésben tanuló fiatalokat ismerik el. Megyénkből általában ötvennél is több diákot terjesztenek fel az elismerésre a szakiskolák.

Bihall Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK) elnöke köszöntőjében kiemelte, hazánk újraéledése a magyar iparosítás újragondolásával kezdődhet. A szerdai esemény fontos a kamara számára, mert mint az elnök kifejtette, a munka becsülete kiemelten fontos, s a szakképzés stratégiai irány, fontos szerepet töltve be a gazdasági terület fejlődésében.

– 2013 szeptemberében mérföldkőhöz érkezett az oktatás, amely a szakképzésben tanulókat kevésbé érintette. A duális képzés segítségével az elmélet mellett a gyakorlat is nagyobb teret kapott, ezáltal a keresleti lehetőség is javult. Az elismert fiatalok kiváló életpálya-lehetőséggel bírnak. Jó tanulók, jó szakemberek, akik jó példát mutatnak Magyarországon – mondta Bihall Tamás, hozzátéve, az Audi és a Mercedes vezetői is szakmunkásként kezdték. A példa ugyan – mint mondta – nem általános, de kiváló perspektívaként van jelen. Az elnök szót ejtett emellett arról is, hogy a statisztikai adatok szerint a szakiskolába jelentkezők átlaga kettes, s ez tarthatatlan.

bokik_elismeresek_140612_fkcs_3.jpg
– Fel kell hozni az átlagot a ti szintetekre. Jó példával jártok elől, minden nap. Szeretnénk megmutatni az országnak, a világnak, hogy a teljesítmény, a munka nem becsület dolga, az maga a világ. Rossz teljesítménnyel pedig senki sem válhat jó szakemberré. A hiányszakmáknál is a minőségi tudást garantáló fiatalokat keresik – mondta azoknak a fiataloknak, akik már bizonyítottak. Az elnök zárásként az iskolák és a vállalatok közötti jó, szilárd kapcsolat fontosságát emelte ki, s végül a fiatalokhoz szólva elmondta: „A szakképzés nagykövetei vagytok, büszkék vagyunk rátok.”

A megyei kormányhivatal munkaügyi központját képviselve Lórántné Orosz Edit kiemelte, reméli, nem lesznek a díjazott fiatalok az ügyfeleik. Elmondta, a szakmák kiválóságai kedvezően hatnak a megye gazdaságára. – A magyar gazdasági fejlődése további szakmunkásokat fog igényelni. A magyar gazdaságnak jó szakmunkásokra van szüksége. A munkáltatók is ilyen igényeket fogalmaznak meg, mikor megkeresnek minket – tette hozzá.

bokik_elismeresek_140612_fkcs_16.jpg
Lévai Tünde, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Miskolci Tankerületének szakképzési referense a szakiskolákról szólva elmondta, napi kapcsolatban vannak az intézményekkel, s látják, milyen áldozatos és fáradságos munkát végeznek az oktató. Örömét fejezte ki emellett, hogy a diákok is tisztában vannak vele, hogy jövőjüket a tanulás alapozza meg, s kiválóan sajátítják el a szakmát.

A megye szakiskolái a legjobbakat terjesztették fel díjazásra a kamaránál. Az elismerő okleveleket a kamara elnöke adta át az arra érdemeseknek.

Bozó Vivien a Szemere szakközépiskolában tanul, fodrásznak. Elárulta, már egészen kicsi korától ezt a szakmát szerette volna megtanulni.

– Már óvodás koromban tudtam, hogy fodrász szeretnék lenni. Egy időre letettem erről, mert Angliába mentem, de mikor hazajöttem, akkor elkezdtem tanulni a szakmát. Szerintem, ha valaki tehetséges és szereti a szakmáját, akkor könnyen elhelyezkedik. Nekem a gyakorlati helyemen sikerült elhelyezkednem. Örülök neki, mert szerettem volna Miskolcon maradni – mondta, hozzátéve, a tanulást természetesen nem szeretné abbahagyni, mert fontosnak tartja a folyamatos fejlődést. Ennek érdekében további tanfolyamokat is el fog végezni.

bokik_elismeresek_140612_fkcs_9.jpg
Mátyus Zsolt Tiszaújvárosban, villanyszerelőnek tanul. Ő az érettségit követően végezte el a két éves szakképzést, s nem bánta meg, hogy szakmát tanult, hiszen ahogyan elmondta, a gyakorlati helyén már álláslehetőséget is kapott.

– Mindenhová keresnek embereket, de pályakezdőként talán nehezebb elhelyezkedni. Akkor viszont könnyebb, ha valaki jól teljesít az iskolában, vagy a gyakorlati helyén. Azért választottam a villanyszerelő szakmát, mert hiányszakma, s jó lehetőségeket tartogat. Olyanokat, amivel saját egzisztenciám is megalapozhatom, vagy éppen a majdani családom eltarthatom – fejtette ki távlati terveit.

Az elismerő oklevelet kiérdemlő ifjú szakmunkások, iskolákra lebontva IDE kattintva érhetők el.

Kiss J.
Fotó: F. Kaderják Cs.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-09-26 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!