Környezet

Favágásban mérték össze tudásukat a Csanyik-völgyben

2014-06-11 14:13

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Már kilencedik alkalommal rendezte meg az ÉSZAKERDŐ Zrt. Lillafüredi Erdészeti Igazgatósága a Hagyományőrző Favágóversenyt. Az erdőgazdaság azért támogatja évről-évre a megmérettetést, mert fontosnak tartják, hogy az erdőben jól képzett fakitermelő szakemberek dolgozzanak.

A verseny jó erőpróba számukra, és egyúttal emléket állítunk a régi idők favágóinak, akik kézi eszközökkel végezték nehéz munkájukat.

– A programot ezúttal nem a megszokott helyszínen, Garadnán, hanem a Csanyik-völgyben bonyolítottuk le, a hosszú hétvége első napján. A versenyszámokat úgy válogattuk össze, hogy valódi erdei munkafolyamatok elvégzésében hasonlíthassák össze tudásukat a versenyzők. A kombinált darabolást, a lánckímélő darabolást és a gallyazást motorfűrésszel, a hasítást és a fejszés darabolást kézi szerszámokkal kellett elvégezni. Nagyon látványos volt a keresztvágó fűrésszel, párban fűrészelés, ami favágó elődeink nehéz munkája előtti tisztelgésből került a versenyszámok közé. Gondoltunk azokra is, akik nem rendelkeznek motorfűrész-kezelői tapasztalattal, ők amatőr és gyermek kategóriában, kizárólag kézi szerszámok használatával versenyezhettek – tájékoztatott az igazgatóság.

A profi kategóriában 26-an mérték össze tudásukat, a győzelmet végül Bozsó Zoltán szerezte meg. Az amatőrök között Hegedűs Péter, a gyerekeknél pedig Horváth Balázs bizonyult a legjobbnak. A versennyel párhuzamosan az érdeklődőket a Csanyiki Erdészeti Erdei Iskola munkatársai változatos programokkal várták – foglalta össze a nap eseményeit Tajnai Róbert, az ÉSZAKERDŐ Zrt. Lillafüredi Erdészeti Igazgatóságának vezetője.

minap.huAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-12-05 (Szombat)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!