Egyéb

Szemere-gála – különleges képességekkel a színpadon

2014-06-11 13:59

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE szemere_gala_140610_vcs_08.jpg

A Szemere Bertalan Szakközépiskola színházi táncos és alkalmazott fotográfus diákjai mutatkozhattak be műsorukkal és kiállításukkal a már nagy hagyományokkal rendelkező Szemere-gálán kedden. A Miskolci Nemzeti Színház adott otthont ezúttal is az ünnepi eseménynek, mely egyben része volt a végzős táncos tanulók záróvizsgájának is.

A szakközépiskola immár 140 éve áll a szakképzés szolgálatában. A nagy múltra visszatekintő intézmény képzési kínálata a kor igényeinek megfelelően mindig megújult, alkalmazkodott a megváltozott társadalmi kívánalmakhoz, így az elmúlt 16 év művészeti képzései során is új és új szakokat kellett indítani. Mint ismert, az iskolába jelentkező diákok dekoratőr, stílus- és divattervező, fotós, valamint táncos szakirányon tanulhatnak, és kapnak magas szintű szakmai képzést.

szemere_gala_140610_vcs_06.jpg

Kedd este a táncosoké volt a főszerep, de a kiállítás megnyitásával a fotográfus tanulók is reflektorfénybe kerültek. A gála a táncművészeti szakképzésben végzők záróvizsgája is volt egyben, amelyen az elmúlt 5 év munkáját láthatta a közönség a végzős tanulók főszereplésével. A műsorban szerepelt klasszikus balett, társas-, nép- és karaktertánc, valamint modernt kortárs tánc is.

Szabó István igazgató elmondta, a művészeti tagozatos diákok – a táncosok és az alkalmazott fotográfus tanulók – az iskola hagyományos éves bemutatóján mutatják meg mindazt, amit az évek során tanultak. A táncos tanulók sok számot maguk állítottak össze és rendeztek, de ebben természetesen tanáraik is segítettek. Szabó István hozzátette, a végzős hallgatók vizsgájának utolsó előtti mozzanatai is voltak egyben a gálán látott előadások, a gyakorlatot ezzel befejezték, következhet az elméleti rész – ha azon is túl lesznek, akkor színházi táncosként végeznek. Az alkalmazott fotográfus tanulók ugyanakkor két éven keresztül tanulták a szakmát, a 15 tanuló már a múlthéten befejezte a vizsgákat. A vizsgafelvételeikből összeállított kiállításon mutatták meg mindazt, amit elértek az iskolában.

– 20 évvel ezelőtt indult be az iskolában a táncos képzés, 16 éve végzett az első csapat. A szakmában sokan színházban helyezkedtek el. A fotográfusképzés átalakul: a szeptemberben induló 13. évfolyam már fotográfus és fotótermék-kereskedőként indul – ismertette az iskolaigazgató.

szemere_gala_140610_vcs_02.jpg

– A miskolciak büszkék erre az iskolára – ezt már Kriza Ákos emelte ki ünnepi beszédében. – Az ország számos dráma- és táncszínháza foglalkoztat itt végzett diákokat, sokan ugyanakkor külföldön mutatják meg tehetségüket, többen pedig a táncművészeti főiskolákon és egyetemeken tanulnak tovább. Ezért is jelképes értékű, hogy itt, a mai Magyarország legrégebbi magyar nyelvű kőszínházában adhatják elő a végzősök a diplomamunkájukat.

A Szemere feladata az – tette hozzá a városvezető –, hogy a művészi tehetséggel bíró diákok olyan magas szintű oktatásban részesüljenek, amelyet életük során megfelelően tudnak kamatoztatni.
– Minden diák, aki ebbe az iskolába jelentkezett, és itt végzett, kapott valami olyan különleges képességet, hogy a művészet eszközeivel boldog perceket, szellemi és lelki élményt tudjon adni az embereknek. Mert ahogy a múzsáknak, úgy az itt végzett hallgatóknak is azt adta feladatként a teremtő, hogy a zene, a tánc, a költemények révén enyhítsék a mindennapok nehézségeit, a felmerülő gondokat és bajokat – fogalmazott Kriza Ákos.

„Köszönjük a szép produkciókat, a művésztanároknak azt, hogy lankadatlan hittel adják tovább a tudást az új nemzedékeknek. A végzős növendékeknek, tanároknak és neves művészeknek pedig köszönjük, hogy tudásukkal Miskolc hírét viszik a nagyvilágba. Kérem, sose feledjék, olyan ajándékot adnak alkotásaikkal az embereknek, ami az emberi lét lényegét világítja meg: vagyis élni tanítanak” – zárta köszöntőjét Miskolc polgármestere.

szemere_gala_140610_vcs_22.jpg

Urr Lilla még a táncest kezdete előtt elmondta, általános iskola óta táncol, így került a Szemerébe. Terveiről elárulta, szeretne továbbra is táncolni, legalább szabadidejében, hobbiként.
– A modern táncok és a kortárs technika érdekel, de társas táncoltam is korábban, azt is nagyon szeretem csinálni – mondta. Az esti gáláról elmondta, rendkívül sokszínű az előadás, minden benne van, amit bele lehetett tenni.
– Tánc közben mindent átélhetek, az egész lelkemet megmutathatom a színpadon, és igyekszem minden mozdulatot átélni – ecsetelte a fiatal táncos.

Alvári Ferenc, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ miskolci tankerületének szakképzési referense a nemzeti 2. emeleti előcsarnokában megnyitott fotókiállítás kapcsán arról szólt, az iskola nagy hagyományokkal rendelkezik a fotósképzés terén. Mint ismertette, közel 50 képet állítottak ki a Szemere fotográfus diákjai, témájukat tekintve több területet is érintenek.
– Ez az egyetlen képzési hely a megyében az állami fenntartású intézmények között, ahol alkalmazott fotográfusokat képeznek – ismertette a KLIK szakképzési referense.

K. I.
Fotó: V. Cs.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-09-26 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!