Környezet

Haltetemeket találtak a Szinvában – szennyeződést egyelőre nem

2014-06-10 16:53

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE halpusztulas_hamor140610ml_36.jpg

Elhullott pisztrángokat találtak kedden a Szinvában. A hatóságok megtették, amit ilyenkor kell: bejárták a helyszínt, összegyűjtötték a tetemeket, vízmintát vettek. A laboratóriumi eredményre egy-két napot várni kell.

Kedden reggel érkezett bejelentés az Észak-Magyarországi Vízügyi Igazgatóságára arról, hogy döglött haltetemeket találtak a Szinva felső-hámori szakaszán. A helyiek azt mondták a Miskolc Televíziónak, hogy habot is láttak, ám délelőttre már sem olajfolt, sem hab, sem más látható szennyeződést nem volt a patakon.

halpusztulas_hamor140610ml_04.jpg

– Az ilyenkor szokásos eljárás szerint kollégáink a környezetvédelmi hatóság szakembereivel bejárták a helyszínt. Elrendeltük a másodfokú vízminőségi kárelhárítási készültséget, a hatóság pedig vízmintát vett – nyilatkozta érdeklődésünkre Csont Csaba, az Észak-Magyarországi Vízügyi Igazgatóságág műszaki igazgatóhelyettese.

halpusztulas_hamor140610ml_13.jpg

Azt is megtudtuk, nyári nagy melegben, sekélyebb helyeken, ahol a patak sodrása is erősen lelassul, könnyen és gyorsan csökkenhet a víz oldott oxigéntartalma, ami egy idő után a halak pusztulásához vezethet. Az elsődleges, helyszíni vízkémiai vizsgálatok most nem utaltak erre.

halpusztulas_hamor140610ml_16.jpg

A vízmintát laboratóriumban is megvizsgálják, ehhez azonban idő kell, nincs azonnal eredménye, így arról sem tudunk még beszámolni, mi lehetett a pusztulás oka. A szakemberek mindenesetre még délután is a helyszínen voltak, hosszan bejárták a patak medrét.Az elpusztult pisztrángokat, mintegy 30 kilót, a Miskolci Városgazda Kft. munkatársai eltávolították a patakból.

minap.hu
Fotó: Mocsári L.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-12-05 (Szombat)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!