Programajánló

Sztárok a romkocsmából – opera kísérővel

2014-06-07 09:25

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE operafesztfelvonulas120608_ml.jpg

Az idei BartókPlusz is belakja a belvárost, igényes és ingyenes programokkal invitálva és hangolva a közönséget a fesztiválra. Minden kísérőrendezvénynek megvan a maga oka és jelentősége – ezáltal különlegessége.

Új romkocsma nyílik a fesztivál idejére Miskolcon. Közel lesz a programokhoz, lehet ott finomakat enni és inni, és lehet nosztalgiázni – ugyanis nem máshol rendezik be, mint az Avas Szálló földszintjén.

– Tizennégy év alatt sok-sok helyszínen jelen volt már az Operafesztivál. Az Erzsébet tér hagyományosan a borfesztiválé volt, most viszont ott lesz a nagyszínpad. Kerestük ezért a vendéglátás ideális helyszínét. Álltunk az Erzsébet téren, egyszer megfordultam, és ott volt a szemem előtt ez a jelenlegi állapotában is gyönyörű szálloda. Kínálta magát, hogy kialakítsunk ott a fesztivál idejére egy romkocsmát – mesél az ötlet születéséről Seres Ildikó, a fesztivál kísérőrendezvényeinek művészeti vezetője.

operafesztival-felvonulas-120607ml_20.jpg
Az ötlettől hosszú út vezetett a megvalósulásig, de sikerült eljutni a célig: a földszinten biztosan és biztonságban nyitva lesz a romkocsma tíz napon át. Működik majd természetesen a másik, hagyományos „kocsma”, a Fesztiválterasz a Déryné kertben, előtte utcatánc, „bent” pedig minden este Weszely Ernő harmonikázik, ahogy az előző években is. A hagyományos, látványos, a Városház térről induló, péntek 13-ai nyitóparádé egy fantasztikus programmal pedig a Szinva teraszon ér véget.

operafesztival-110612ml27.jpg
– Óriási nyitókoncert lesz, a címe: Fesztiválízelítő – ekkor ugyanis valóban ízelítőt adunk a fesztivál programjainak zenéjéből, felvillantjuk azt a színes és élvezetes zenei világot, amivel a közönség a színház falai között találkozhat – mondta Seres Ildikó. Illetve nemcsak a színház falai között, hiszen az idén is lesz ezrek operája – két „beavató Aida” az Erzsébet téren, és egy nagy, ingyenes előadás a Jégcsarnokban.

Az Erzsébet téri nagyszínpadon számos kiváló, miskolci gyökerű produkciót láthat-hallhat majd a közönség, a helyi tehetségek fellépése olyan hagyomány, amit nem szeretnének megszakítani. Mint ahogy azt sem, hogy európai hírű vendégeket is vendégül látnak.

operafszt_zaronap_120617_ja_21.jpg
– Nagyon nehéz bármit is kiemelni, mert minden programnak megvan a maga oka, jelentősége – mondja a művészeti vezető. – Fellépnek például a Miskolci Ütősök, akik már elhagyták a várost, de nevükben is megőrizték gyökereiket, és minden évben hűségesen visszajárnak. Shakespeare halálának 450. évfordulója előtt úgy tisztelgünk, hogy a legismertebb drámájára épülő két musical, a West Side Story és a Romeo & Juliette részleteit adják elő miskolci művészek, köztük például Vágó Zsuzsi és Veréb Tamás, akik ma már az Operettszínház sztárjai. Illényi Katica, aki világhírű hegedűművész, népszerű, rendszeres fellépőnkkel, a Miskolci Dixieland Banddal játszik. Az európai hírnévnek örvendő Bolyki Brothers tagjai is miskolci születésűek. És itt lesz a Budapest Klezmer Band, hogy olyan kiválóságokat is említsek, akik nem kötődnek a városhoz – sorolta Seres Ildikó. Ám még messze nem ért a végére.

operafesztival-110612ml11.jpg
A Strokes soproni csapat – érdemes róluk tudni, hogy vagány show-jukban mindent ütnek, ami arra hangot ad ki, ritmus teremt. A Szinvavölgyi Néptáncműhely produkcióit viszont nem kell bemutatni a miskolciaknak – sőt, a Fölszállott a pávában elért sikerük óta valószínűleg másoknak sem.

operafszt_zaronap_120617_ja_17.jpg
Megmutatják magukat a város két művészeti iskolájának tehetségei is. A Fazekas ősbemutatóval jelentkezik: az iskola ötvenedik születésnapjára Csorba Piroska meséjéből, az iskola volt, jelenleg is csak 17 éves diákja, Siklósi Kristóf zenéjével készült A hatpróbás vőlegény című meseopera – ezt eddig csak a jubileumi gála közönsége láthatta. A közelmúltban, Cremonában nagy sikerrel koncertezett Egressy–Erkel Ifjúsági Szimfonikus Zenekar koncertjével az Egressy-év, azaz a Szózat zeneszerzője születésének 200. évfordulója előtt tisztelegnek. A Puccini-est pedig a nagy zeneszerző halála 90. évfordulójának állít emléket – a jelen állás szerint unokája, Simonetta Puccini is meghallgatja a koncertet.

És lesz Légyott, Vacsora fehérben, Mandralínia-előadás, kézműves vásár – csak idő legyen mindent meghallgatni, kipróbálni, amihez kedvet kapunk.

Cs. M.
Fotó: minap-archívAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-05-20 (Péntek)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!