DVTK

Indulhat a stadionberuházás

2014-06-06 13:42

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE dvtk_legifoto_ja_2.jpg

A támogatási szerződés és a megállapodások pénteki aláírásával minden adminisztratív akadály elhárult a diósgyőri stadion beruházás elől! A tervezés és a kivitelező kiválasztását követően a következő év elején indulhat el a beruházás, és 2016 nyarán vehetik birtokba a labdarúgók és a szurkolók az UEFA 4-es előírásoknak megfelelő stadiont.

Vígh László, sportfejlesztési kormánybiztos, Kriza Ákos, Miskolc város polgármestere és Szabó Tamás, a DVTK ügyvezetője tájékoztatott a részletekről pénteken délelőtt a stadionban.A DVTK már nem csak szurkolói, hanem egy város életét mozgató erő, kezdte Kriza Ákos. A polgármester megjegyezte, hosszú adminisztratív folyamat végére tesznek pontot. Évekkel ezelőtt megszülettek a tervek az új stadionról, nagy lobbitevékenységet folytattak az országgyűlési képviselők és a kormány az elképzelés mellé állt. Most elindulhat a folyamat, a tervezésbe be szeretnék vonni a szurkolókat is, jelenleg pedig a legfontosabb, hogy a csapat jól szerepeljen az euróligában, ezen dolgoznak a klubbal vállvetve.

Szabó Tamás megköszönte az együttműködést a polgármesternek, majd kijelentette: ez egy óriási pillanat a diósgyőri labdarúgás életében, egy olyan modern létesítménnyel fognak gazdagondi, amely a szurkolóknak európai szintű kiszolgálást biztosít majd, a csapatnak pedig egy olyan otthont, amelyben remélhetőleg telt ház előtt tudják az eredményeiket folyamatosan javítani. A honi bajnokságban az élcsapatok között szeretnének szerepelni és a nemzetközi kupák állandó, stabil résztvevőjévé válni.

dvtk_alairas_140606_ja_39.jpg

Nagyon erős a jogszabályi garancia, amellyel a diósgyőri stadionépítés rendelkezik, hiszen kormányhatározat született róla, a költségvetési törvényben szabályozott módon áll rendelkezésre a forrás, nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásról van szó, mondta Vígh László. Megteremtették a szükséges feltételeket, létrehoztak egy közös projekttársaságot, amely a stadion felépítéséért felelős. Ebben 15 százalékos az önkormányzati tulajdon, míg 85 a Magyar Államot képviselő BMSK Zrt.-é. Négy szereplője van ennek a projektnek, a klub, hiszen ő fogja használni, a második az önkormányzat a tulajdonosi és engedélyeztetési oldalról, illetve a nézőket is fogja képviselni. A harmadik szereplő a labdarúgó szövetség, hiszen szakmailag ők veszik át és a negyedik a kormánybiztos, aki a beruházást segíti.

Az ütemezésről a kormánybiztos elmondta, a megállapodások aláírása után indulhat a tervezési munka, július végén mutathatják be az első látványterveket. Szeptemberben lehet engedélyes terv, év végére készülhetnek el a kiviteli tervek és ezek alapján írják ki a kivitelezői közbeszerzést. Multifunkciós létesítményt terveznek, amely koncertekre, városi rendezvényekre is alkalmas kell, legyen. Jövő év első felében tud elindulni maga a kivitelezés, de ez rugalmas lehet. A klubbal és a várossal egyeztetve akár előrébb is tudják hozni az időpontot, vagy akár későbbre is halasztani, megvárva a szezon végét. A kivitelezést 12-14 hónapra becsülte Vígh László, ami függ a műszaki tartalomtól, tehát a 2016-ban már az új stadionban játszhat a csapat.

dvtk_alairas_140606_ja_4.jpg

Kérdésekre válaszolva elhangzott még, hogy 4,5 milliárd forint áll rendelkezésre a beruházásra, az elképzelések szerint 15 ezer ülőhelyes lesz a stadion, ami állóhelyek kialakításával 20 ezerre bővíthető. Az még nem eldöntött, hogy a klubház, vagy éppen a napos oldal megmarad-e, vagy elbontják, hetente szeretnének egyeztetéseket tartani a szurkolók bevonásával, hogy kialakuljon a végleges elképzelés. Mivel UEFA 4-es létesítményről van szó, így bizonyos előírások „kőbe vannak vésve”, így például az, hogy minden nézőhelynek fedettnek kell lennie, de Vígh László azt is megjegyezte, nem elfogadott már manapság, hogy a tribün tetejét tartó oszlop a lelátó előtt legyen. A tájékoztatót követően írták alá a támogatási szerződést és a megállapodásokat.

H. I.
Fotó: Juhász Á.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-12-04 (Vasárnap)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!