Környezet

Elkezdték kiosztani a szelektív gyűjtőedényeket

2014-06-05 21:58

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE sargakuka_140605_fkcs_4.jpg

Elkezdődött csütörtök délután annak a 35 ezer gyűjtőedényzetnek a kiosztása Miskolcon, ami a házhoz menő szelektív gyűjtést hivatott szolgálni, és része annak a nagyprojektnek, aminek célja, hogy csökkenjen a lerakott hulladék mennyisége.

A hulladékkezelésben és a környezetvédelem szempontjából a lehető legkevésbé jó megoldás, ha a hulladékot egyszerűen lerakják. Éppen ezért az egész unióban kiemelt törekvés, hogy csökkentsék a lerakott hulladék mennyiségét, amit lehet, hasznosítsanak újra, vagy legalább égessék el, ugyanis még az is kevésbé terheli a környezetet, mint a lerakás. Éppen ezért írja elő jogszabály is, hogy meg kell valósítani a házhoz menő szelektív gyűjtést minden háztartásban.

sargakuka_140605_fkcs_1.jpg

Ahogy arról kedden beszámoltunk, a 37 települést magában foglaló Miskolc Térségi Konzorcium az élen jár ezen a területen, Hejőpapiban, a regionális hulladéklerakóban lerakták az alapkövét egy 3,7 milliárd forintból megvalósuló mechanikai hulladék-előkezelőnek. Ez szétválogatja majd jövő év eleji beindítása után a lakossági eredetű kevert hulladékot. A projekt része még 7 nagyobb, 16 köbméteres és egy kisebb, 8 köbméteres felépítményű, a szelektív hulladék elkülönített gyűjtésére alkalmas jármű, amelyek már megérkeztek Miskolcra, illetve 35 ezer szelektív hulladékgyűjtő edényzet és 15 ezer komposztáló egység beszerzése.

Ezeket a szelektív hulladékgyűjtőket kezdték el csütörtökön kiosztani Miskolcon, méghozzá a Vas utcában, ahol Gulybán János volt a szerencsés, aki elsőként megkaphatta. A frissnyugdíjas elmondta, szívén viseli a környezetvédelmet, ezen a területen dolgozott, és már évek óta szelektíven gyűjti a hulladékot, amiben most nagy segítség lesz számára a műanyag edényzet. Hozzátette, örül neki, hogy a város ennyire fejlődik az utóbbi években a környezetvédelem területén is.

sargakuka_140605_fkcs_3.jpg

A MiReHuKöz Nonprofit Kft. munkatársai minden lakásba becsengettek és átadták az edényzetet, amelyen fel is tüntették, hogy mit lehet belerakni, ezek a már megszokott csomagolóanyagok, azaz PET-palack, italoskarton, fém italos doboz, papír. Rövid papírmunka következik az átadásról, majd felcímkézik a kommunális gyűjtőedényt is. Mindenki kap zöld zsákokat is, ebbe a szerves anyagokat, zöld hulladékokat tehetik, amit szintén külön elszállítanak.

Majoros Róbert, a cég ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, hogy az edényzet és a plusz szállítások is díjmentesek a lakosság számára a cél megvalósítása érdekében, vagyis, hogy minél kevesebb hulladék kerüljön a lerakóba. Ha minden a terv szerint alakul, akkor őszre kiosztják az edényzeteket és folyamatosan igazítják majd hozzá a begyűjtő körutakat is, télen pedig már teljes kapacitáson működhet a rendszer.

H. I.
Fotó: F. Kaderják CsillaAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-12-05 (Szombat)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!