Kultúra

„Lehetőség arra, hogy közösséget teremtsünk”

2014-06-04 13:47

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE orszagzaszlo_feszty_140604_ja_42.jpg

A civil kezdeményezéssel állított országzászlónál emlékeztek meg szerdán, a nemzeti összetartozás napján. A Feszty Árpád utcánál lévő, Miskolc legújabb országzászlójánál többek között elhangzott, mit jelentenek az országzászlók, s Trianont milyen okok váltották ki.

A Himnuszt követően Reményik Sándor verseit szavaló általános iskolások nyitották meg a június 4-ei megemlékezéseket Miskolcon. A Jókai Mór Református Általános Iskola diákjainak szavalatait követően felavatták a Feszty Árpád utcán felállított Bényei Országzászlót a nemzeti összetartozás napján. Elhangzott, a zászlók azt jelképezték egykor, hogy soha nem szabad feledni, mit tettek országunkkal. Az országzászlókat egy időben lerombolták, de újra, egyre több őrzi a magyarság sebének emlékét.A Bényei Zsolt kezdeményezésével, Kovács Józsefné Budai Mária önkormányzati képviselő támogatásával állított zászlónál szó esett a magyarság történetéről, azokról a kiváltó okokról, amelyek 1920. június 4.-hez vezettek.

orszagzaszlo_feszty_140604_ja.jpg

– 1920. június 4. számomra a magyar történelem legtragikusabb napja. A ma élő magyarok már nem érzik annyira át ezt a sebet, mint az akkor élők. Az évek múltával mégis egyre több helyen tört fel, mint a víz, a magyar összetartozás. Az első országzászlókat a csonka Magyarországon állították, ma pedig már több mint ezer helyen vannak. Mankók voltak, hogy a csonka test érezze, van mire támaszkodni – kezdte megemlékező beszédét Kriza Ákos, Miskolc polgármestere, majd hozzátette, minden magyar számára fájó seb lesz ez, amíg van csonka Magyarország.

Az országzászlók – hangsúlyozta – lehetőséget teremtenek arra, hogy közösséget teremtsünk. Arra, hogy tudjuk, a magyar közösség összetartozik.

orszagzaszlo_feszty_140604_ja_11.jpg

A városvezető örömét fejezte ki, hogy a Feszty Árpád utcán civil kezdeményezésből sikerült országzászlót állítani, majd kiemelte, minden nap gondolnunk kell arra, hogy összetartozunk, mert csak ez tud erőt adni.

orszagzaszlo_feszty_140604_ja_46.jpg

A Bényei Országzászlót a történelmi egyházak képviseletében megáldották, majd felvonták a lobogót, s talpazatánál elhelyezték a megemlékezés virágait.

K. J.
Fotó: Juhász Á.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-01-27 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!