Kultúra

EFOTT: lazulós kultúra az éjszakai pörgés mellett

2014-06-03 12:15

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE efott_hangulat_1.jpg

Az év legnagyobb hallgatói bulijának zenei repertoárja már összeállt, de nem csupán az éjszakai élet lesz programokkal tele Miskolcon, az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozóján, az EFOTT-on júliusban. A hajnalig tartó bulizást napközben nevetés és verselés is követi majd többek között.

A visszaszámlálás már elkezdődött, a szervezés folyamatban – július 15-20. között Miskolctapolca ad otthont az EFOTT-nak. Ahogyan arról már több alkalommal beszámoltunk, az idei év legnagyobb bulijára érkezik a hazai könnyűzene krémje, s nemzetközi előadók is látogatás tesznek a lassan világhírűvé váló miskolci éjszakában.

Lesz, aki hazatér, lesz, aki először csodálja meg a miskolci közönség és a város kivételességét. Az éjszakákat többek között a Tankcsapda, az Ivan & the Parazol, a Fish!, a Quimby, a Hooligans, a Kiscsillag, a Paddy and the Rats, az EDDA, a Kowalsky meg a Vega, valamint a Brains, a Belga, a Halott Pénz, a Punnany Massif, a Jurij, a Prosectrura, a Road, a Mary PopKids, a Watch My Dying, a Cloud 9+, vagy éppen Julia Carpenter, a Kaukázus, a Hősök, az Animal Cannibals, a Vengaboys, Mr. President, illetve a Brooklyn Bounce, a 30y és Szabó Balázs Bandája fűti fel – és a sor még napestig folytatódhatnak, de fesztiváli hangulatról nem csupán a koncertek gondoskodnak majd. Az EFOTT-hoz már hozzánőtt például a humor és a kultúra is.

A nevetést előállító kulturális intézmény természetesen a Dumaszínház lesz. A mókamestergárda oszlopos tagjai pedig semmiért sem hagynák ki a miskolci bulit. A rekeszizmokat például Janklovics Péter, Dombóvári István, Mogács Dániel edzi majd, de hazajön régiónk szülötte, Kiss Ádám is.

– Évek óta csak 2-3 fesztiválon vagyok látható, de ott rendesen beszórakozom. Miskolctapolca különösen nagy kedvencem. Anno Miskolcon nyelvvizsgáztam, a jogsit is ott szereztem, de ma is gyakran járok a környékre munka céljából és barátokhoz egyaránt – mondta a szerencsi gyökerekkel rendelkező humorista, akivel a közönség soraiban is együtt bulizhatnak majd az „efottozók”.

A nevetőizmok edzése mellett a lassan mainstream-számba menő irodalom sem hiányzik majd Miskolctapolcáról. Hazánkban egyre népszerűbb ugyanis a slam poetry – amelynek egyébként Miskolcon is egyre nagyobb, s kiváló minőségű tábora van. A slam-program egyik főszervezője Barcsai László, aki a helyi slam-életet szervezi – nem kis sikerrel.

slam_poetry_130612ml_9.jpg

– Jó ideje már Miskolcon is havi rendszerességgel rendezünk slam-esteket, így egyre nagyobb tábort mozgatnak meg ezek a fellépések. Idén az EFOTT újdonsült hip-hop színpadán kap teret a program, ami reményeink szerint még több résztvevőt vonz majd, hiszen rap-körökben egyre népszerűbb a slam poetry – mondta Barcsai, s igaza is lesz, hiszen az ország legjobb slammerei fognak naponta zsonglőrködni a szavakkal, köztük természetesen helyi erőkkel.

– Naponta állnak majd színpadra a műfaj legjobbjai. Budapesti slammerek is beugranak, de a hangsúly a helyi arcokon van, vagyis Bájer Máté, Fazekas Viktor, Hajtós Berci, Irlanda Kristóf, Irlanda Máté, Barcsai László es Kajati Bálint Hyka is fellép. Fontos volt számunkra, hogy nekik is lehetőséget biztosítsunk. Több miskolci slammert láthattunk mar az Országos Egyéni es Csapat Slam Poetry Bajnokságok döntőjében, érdemes megnézni őket Miskolctapolcán – árulta el a Slam Poetry Budapest szervező konferansziéja, a slammerként is ismert Mavrák Kata Hugee.

A kora esti és az esti program már megvan tehát július 15–20. között, de a program folyamatosan alakul, s természetesen a friss hírekről mi is beszámolunk. Csak szabadon.

K. J.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2023-06-05 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!