Kultúra

Újra befonják a gyerekek a várat

2014-06-02 15:42

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE gyerek_borsodi_fono_140602ml_013.jpg

A diósgyőri várnál folyamatosan dolgoznak a daruk, a gyermek fonónak azonban így is tökéletes díszletet nyújtanak az ódon falak. A 14. Gyermek Borsodi Fonó Folklórfesztivál öt napja alatt nyolc megye mintegy 2500 diákja kap ízelítőt az íjászkodásból, lovagi tornából, a népművészetből és a természetesen a vár történetéből.

gyerek_borsodi_fono_140602ml_049.jpg

A tanév utolsó heteit gyűrik az iskolások – a vár programszervezői és a népművészet kedvelői pedig már nagyban készülnek a nyár eleji, egy hónap múlva kezdődő 18. Borsodi Fonó Nemzetközi Folkfesztiválra. Ez a két történés találkozik hagyományosan Diósgyőrben a gyermek fonón, ahol az iskolai kirándulócsoportok bőséges, szórakoztató programot is kapnak a várlátogatás mellé.

gyerek_borsodi_fono_140602ml_077.jpg

– Órarendszerűen, 10 órától délután 3-ig tartanak a programok, ahol íjászat, néptánc óra, néprajz óra, vártörténeti óra, lovagi bemutató és lovas íjász bemutató szerepel programként – mondta a részletekről Szabó Imre, a Miskolci Kulturális Központ kulturális menedzsere. Itt természetesen az órarend inkább virtuális, az élmény viszont nagyon is valós, hiszen népi kismesterségekkel tehetik próbára kézügyességüket, együtt énekelhetnek, táncolhatnak a táncosokkal, zenészekkel, és kosztümös várnép, vitéz bajvívó lovagok kalauzolják őket a diósgyőri vár fénykorába.

gyerek_borsodi_fono_140602ml_093.jpg

– Úgy gondoltuk, hogy a tanulmányaikhoz, elsősorban a magyar és a történelem órán tanultakhoz nagyon jó kiegészítő ez a program. Ráadásul nagyon szép a környezet, és még közel is van hozzánk – indokolta a döntést, hogy miért jöttek el a Gyermek Fonóra Kissné Komáromi Csilla, a tiszadadai Holló László Általános Iskola tanára.A program népszerűségét a számok is mutatják: a 14. gyermek fonó 5 napján, tehát hétfőtől péntekig 8 megyéből mintegy 2500 diákot várnak a foglalkozásokra.  

minap.hu

Fotó: Mocsári
L.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-05-20 (Péntek)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!