Programajánló

Operafesztivál – a séf ajánlata

2014-06-02 13:34

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE operafesztfelvonulas120608_ml.jpg

Világszerte ünnepelt operasztár, mindenki által ismert filmzeneszerzők operái, olasz zenei, sőt operafesztiváli központból érkező produkció – az Operafesztivál programjai a fesztiváligazgató ajánlásával.

operafeszt_robertdeansmith.jpgKesselyák Gergely a közelmúltban azt nyilatkozta: az Operafesztivál programját érdemes lesz „végigkóstolni”, mert mindegyik program unikális. Egy kis ajánlás-kiemelés viszont jól jöhet, mert biztosan sokan csak egy-egy „fogást” választanak. –  Elsőként Robert Dean Smith fellépését ajánlanám a közönség figyelmébe. Az amerikai tenorista világszerte ünnepelt operasztár.

Az érdeklődőknek érdemes utánanézni az interneten, esetleg meghallgatni egy-két felvételt tőle, hiszen nem véletlenül lett korunk egyik legnagyobb Wágner-tenorja, szívesen látott vendég a világ legrangosabb operaházaiban – kezdte a „séf”, azaz a fesztiváligazgató ajánlatát Kesselyák Gergely. Az énekest Korngold A halott város című operájában hallhatjuk, ami önmagában is figyelemre méltó produkció. – A monumentális, dallamos szinte filmzeneszerű mű mintha Puccini és Wagner muzsikájának egyfajta keveréke lenne. Korngold egyébként a monarchiából vándorolt Amerikába, és lett a hollywoodi filmzeneszerzés ősatyja. De hét operát is írt, A halott város, amit a debreceni Csokonai Színház vendégjátékaként láthat a közönség, talán mind közül a leghíresebb – hívta fel a figyelmet az igazgató.

operafeszt_milliomosnapoly.jpg

Emellett szerepelnek bőven jól ismert nevek az előadók listáján. Nyári Zoltán és Wiedemann Bernadett neve például kifejezetten közönségcsalogató, őket Selmeczi György Bizánc című, a fesztivál felkérésére írt művében hallhatjuk. A Covent Gardenben, a Carnegie Hallban és a New York-i Metropolitanben is fellépő Vizin Viktóriát pedig A víg özvegy címszerepében. A zárógálán Miklósa Erikát is vendégül látja a fesztivál. – És itt van rögtön a nyitókoncert! – emelte ki Kesselyák Gergely. – Az est szólistája Martina Filjak, és Mladen Tarbuk dirigál. Előbbit az elmúlt évek legizgalmasabb fiatal művészei között tartják számon, utóbbi az egyik legelismertebb horvát zeneszerző, karmester, igazgató.

Ráadásul ezen az estén Bartók szinte ismeretlen, romantikus arcát szeretnénk bemutatni. A produkciók közül a Milliomos Nápoly egyrészt azért érdekes, mert az a Nino Rota a zeneszerző, akinek filmzenéit mindenki nagyon jól ismeri (A operafeszt_martinafiljak.jpgkeresztapa-trilógiáét biztosan!), másrészt az olaszországi Luccából érkezik az előadás. – Lucca nagy nemzetközi zenei hagyományokkal rendelkező város, ennek megfelelően nagyon magas színvonalú náluk a zenés színjátszás, ezért is hívtuk meg őket – tette hozzá a fesztiváligazgató. Különleges csemege lesz a Budapesti Operettszínház vendégjátéka két kortárs operával, Dubrovay László: Váltságdíj és Vidovszky László: Nárcisz és Echo című művével. Az igazgató szerint a vígopera és szatíra is befogadható és közérthető zeneileg is. Viszont az elmúlt két év talán legnépszerűbb programja az ezrek operája volt, és valószínűleg így lesz ez most is.

– Ebben az évben az Operaházzal hozunk létre egy új előadást, új rendezésben mutatjuk be Verdi Aidáját, 110 fős kórussal, statisztákkal, gyerektánccal, 90 fős zenekarral. Nagyon látványos produkció lesz. Két elismert vendégművészt is meghívtunk ehhez a darabhoz, Nizza Amarillit és Hector Lopez Mendozát – zárta ajánlatát Kesselyák Gergely. Az ezrek operája egyébként most a Jégcsarnokban lesz. Ugyanis eddig a fesztivál szervezői kivitték az operát az utcára, most viszont azt szeretnék, ha a közönség is bemenne az operába.  

minap.hu
Fotó: operafesztival.hu
 


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-05-20 (Péntek)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!