Egyház

Sajóládon rendezik meg a pálos települések idei találkozóját

2014-05-30 14:10

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Az idén Sajóládon rendezik meg a pálos rendhez kötődő települések harmadik találkozóját. A szombati programokon a harminchat ilyen magyarországi városból, községből tizenhét vesz részt – közölte Pozbai Zoltán (Fidesz-KDNP), a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település polgármestere pénteken az MTI-vel.

A község története szorosan összefügg a magyar alapítású szerzetesrend működésével, a 610 éves volt pálos kolostor és templom, a helyiek lelkülete, hagyományőrző szellemisége méltó körülményeket ad az eseménynek – mondta a polgármester.

A rendezvény részvevői között lesz Bátor Botond pálos tartományfőnök, Csóka János pécsi és Puskás Antal petőfiszállás-pálosszentkúti pálos házfőnök, Szentirmay Tamás, a Magyar Pálos Rend Tartományfőnöki Hivatalának vezetője, az egyházak képviselői, a magyarországi pálos települések polgármesterei, illetve küldöttei.

A program szerint szombaton 10 órakor ünnepi szentmise kezdődik, a déli harangszó után a pálos rend képviselőinek előadását hallgathatja meg a közösség. Bemutatkoznak a pálos települések, a rendezvény programjai között a pálos vándorzászló átadása és emlékfa ültetése is szerepel.

A pálos rend alapítása Bertalan pécsi püspök nevéhez kötődik, a Mecsekben, a Patacs fölötti hegyen, 1225-ben monostort emeltetett a környék remetéi számára, akik a püspök joghatósága alatt éltek jámbor életet, s később csatlakoztak Boldog Özséb közösségéhez. Az új rend védőszentjévé Remete Szent Pált választották. A Szentszék 1308-ban engedélyezte számukra az ágostonos regulát, és pápai jogú renddé nyilvánította a pálosokat.

A rendszerváltozás után négy kolostorban indulhatott meg ismét a pálos élet, Budapesten, Pécsett, Márianosztrán és Petőfiszálláson, a rend székhelye ma is Pécs.

A rendnek a magyarságtudat mindig jellemzője volt, a pálos szerzetes elsősorban nem magáért, hanem nemzetéért, hazájáért imádkozik és vezekel. Az ősi jelmondat mindegyikük tudatában él: Te is, Magyarország, édes hazám, a pálosokkal fogsz növekedni és ugyanazokkal fogsz hanyatlani – olvasható a rend honlapján.

Napjainkban Magyarországon kívül Lengyelországban, Németországban, Olaszországban, Fehéroroszországban, Ukrajnában, Horvátországban, Szlovákiában, Csehországban, Belgiumban, Kamerunban, Ausztráliában, a Dél-Afrikai Köztársaságban és az Egyesült Államokban 54 rendházban mintegy négyszáz pálos szerzetes él.

MTI


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-09-28 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!