Szociális

Egy nap az esélyegyenlőség jegyében

2014-05-29 17:23

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE eselyegyenloseg_140529_vcs_09.jpg

Tíznél is több egyesület várta az érdeklődőket a Hősök terén, csütörtökön. Az Esélyegyenlőségi nap legfontosabb célját minden bizonnyal elérte, hiszen a szándék az volt, hogy az egészséges emberek közelebb kerüljenek valamilyen betegséggel élő társaikhoz.

Az elfogadás, a segítő szándék, a találkozás napját ünnepelték csütörtökön a Hősök terén. Számos egyesület standja várta a térre látogatókat, s a színpadon is váltották egymást a bemutatkozást segítő programok.

Az érdeklődők kipróbálhatták többek között, hogy hogyan vennék az akadályokat, ha kerekesszékben kellene közlekedniük. Ezt a lehetőséget a Guruló Műhelyhálózat Észak-magyarországi régió és a Mozgássérültek és Barátaik Miskolc Városi Egyesülete tette lehetővé.  Egy magyar találmány is segítette a közlekedést, s valójában mindent, hiszen a guruló szett egészen kivételes lehetőségeket biztosít azoknak, akik kezüket és lábukat sem tudják használni.

István Márk elmondta, a magyar találmány egy olyan modern kerekesszék-vezérlő rendszer, amely azoknak segít, akiknek sem a kezük, sem a lábuk nem tud rendesen mozogni.

eselyegyenloseg_140529_vcs_19.jpg

– Olyan vezérlőszerkezetet ad ez a kerekes székeknek, amely kiszolgálja az igényeiket, s lehetőségeiket – tette hozzá. A vezérlő beszédszintetizátort, navigációt is tartalmaz, s emellett kiváltja a joystick-vezérlést is.

A kerekesszékes közlekedés mellett a jelnyelvi kommunikációt is megismerhették a kíváncsiskodók, de a vakok hétköznapjait is megtapasztalhatta bárki – a vakvezető kutyás bemutató ismét bebizonyította, hogy az ember leghűségesebb barátja, milyen sokat tud segíteni, ha ki van képezve rá.

Szabó Sándor, a Dr. Hilscher Rezső Szociális Közalapítvány Kuratóriumi elnök elmondta, az esélyegyenlőségi nap nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az embereket közelebb hozza egymáshoz. A segítő szándékúakat azokhoz, akiknek szükségük van rá.

eselyegyenloseg_140529_vcs_11.jpg

– Egy nagykorú társadalomban elő kell hozni azokat az embereket, akik rejtőzködő módon, talán kicsit szégyenlősen is a maguk testi gyengeségével, fogyatékosságával bezárkózottan élnek – tette hozzá, kiemelve mindezek mellett, hogy a családtagok sem úgy viszonyulnak az állapotukhoz, pedig ők mégis aktív részei a társadalomnak, így ugyanazokkal a jogokkal rendelkeznek, amelyekkel az egészséges emberek.

A standok között meg lehetett ismerkedni az Új Nemzedék Plusz Kontakt Iroda, a Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekvédelmi Intézmény, a Szimbiózis Alapítvány, a Holdam Egyesület és a MINŐIES Alapítvány munkájával is, de találkozhattak az érdeklődők a Laurusz Egyesület drog prevenciós tevékenységével is.

eselyegyenloseg_140529_vcs_26.jpg

Lehetett hűtő mágnest készíteni, korongozni, tarisznyát szőni, míg a színpadon a paramuzsikusok zenéltek, vagy éppen a Szépkorúak Házának lakói adtak műsort, s volt többek között musical előadás is a Vakok és Gyengénlátók B.-A.-Z. Megyei Egyesületének jóvoltából.

K. J.
Fotó: Végh Cs.
Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-09-28 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!