Oktatás

Érettségi: befejeződtek az írásbelik, hamarosan megkezdődnek a szóbelik

2014-05-27 14:42

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Sikeresen befejeződtek az írásbeli érettségik, 16 nap alatt 1190 helyszínen mintegy 117 800 érettségiző írásbeli vizsgáit tartották meg - közölte az Oktatási Hivatal kedden az MTI-vel.

Tájékoztatásuk szerint a vizsgák megszervezése során az Oktatási Hivatal (OH) munkatársai 1.016.290 feladatlapot és CD-t csomagoltak be közel 38.100 biztonsági fóliatasakba, és juttattak el az érettségizők számára 7.650 dobozban, időben a helyszínekre. A csomagolás és a kiszállítás a többlépcsős ellenőrzési rendszer és az abban dolgozó hivatali munkatársak, szállítók, járási hivatalok és iskolaigazgatók pontos munkájának köszönhetően gyakorlatilag hibamentes volt.

Kitértek arra is, hogy az írásbeli vizsgák feladatlapjai valamint a hozzájuk tartozó javítási-értékelési útmutatók az előzetes ütemezésnek megfelelően folyamatosan kerültek fel az OH honlapjára (www.oktatas.hu), így minden érdeklődő pontosan tájékozódhat a feladatokról és azok megoldásairól. Kedden 14 órától már mind a 494 vizsgaanyag (feladatlapok, javítási-értékelési útmutatók, egyéb elektronikus anyagok) megtekinthető a jelzett honlapon.

A vizsgadolgozatok kijavítása után a diákok saját iskolájukban megtekinthetik dolgozataikat és - amennyiben úgy találják, hogy az elbírálás nem a javítási-értékelési útmutató szerint történt - észrevételt tehetnek a javítással kapcsolatban. Az emelt szintű dolgozatok megtekintésének dátuma országosan egységes: június 3. A középszintű dolgozatok megtekintési ideje - az iskola döntésétől függően - ettől eltérhet.

Azok, akik közvetlenül a vizsgaszervező kormányhivatalok valamelyikénél jelentkeztek a vizsgára, a vizsgabehívójukról, illetve az OH honlapjáról tudhatják meg, hol tekinthetik meg a kijavított dolgozataikat. A megtekintés ideje számukra - a vizsga szintjétől függetlenül - szintén június 3-a.

A tájékoztatás szerint az érettségi vizsgák következő szakasza, az emelt szintű szóbeli vizsgák június 5. és 13. között lesznek: több mint 41 ezer szóbeli vizsgát tartanak 159 vizsgahelyszínen, 2.673 tantárgyi bizottság előtt.

Az érettségizők emelt szinten 73 féle vizsgatárgyat választottak, ezen tárgyak mindegyikéből van szóbeli vizsga is. Az emelt szintű vizsgákat a húsz megyei/fővárosi kormányhivatal (KH) szervezi. A szóbeli tételeket az OH készítteti el, és a KH-k közreműködésével juttatja el a háromfős tantárgyi bizottságokhoz. A tantárgyi bizottságok elnökét és tagjait a vizsgaszervező KH bízza meg.

A vizsgázó teljesítményét az adott tantárgyi bizottság mindhárom tagja a vizsgatárgy leírásában, jogszabályban rögzített szempontok alapján, egyéni értékelő lapon külön-külön értékeli, majd az egyéni értékelések egyeztetése után közösen tesznek javaslatot az érettségi vizsgabizottságnak a vizsgázó teljesítményének minősítésére. A tantárgyi bizottság egyéni osztályozó ívet állít ki minden vizsgázóról, amelyet a vizsgaszervező KH megküld az illetékes érettségi vizsgabizottság részére.

Az emelt szintű szóbeliket követően, június 16. és 27. között tartják meg a középszintű szóbeli vizsgákat.

MTI


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-09-28 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!