Oktatás

Az I. világháború és a monarchia emlékezete – diákszemmel

2014-05-27 14:18

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE egyetemi_kulturverseny_140527_vcs_8.jpg

Negyedik alkalommal rendeztek vetélkedővel egybekötött konferenciát középiskolások számára a Miskolci Egyetemen, kedden. A plenáris előadásokkal színesített vetélkedőre két megyéből érkeztek csapatok, hogy bizonyítsák felkészültségüket az idei témákkal kapcsolatban.

Három szekcióban mérték össze tudásukat a középiskolások kedden, a Miskolci Egyetemen. A Bölcsészettudományi Kar által már negyedik alkalommal megszervezett Miskolci Kultúrtörténeti Verseny és Diákkonferencia a 100 évvel ezelőtti I. világháborút és a monarchia időszakát, a „boldog békeidőt” helyezte középpontba – téve mindezt nem csupán harcászati szempontok alapján, hiszen a taglalt témák között volt többek között kultúra is.

egyetemi_kulturverseny_140527_vcs_5.jpg

A konferencia megnyitóján, a versenyt megelőzően Kiss Gábor alpolgármester, az esemény fővédnöke méltatta a kezdeményezést, amely, mint mondta, szép hagyománnyá vált, s a város számára is fontos, hogy egy ilyen nagyságrendű, helytörténeti témával foglalkozó találkozónak helyt tud adni.

– Fontos tapasztalat a diákoknak a vetélkedő, hiszen az a tudás a legerősebb, amelyet „önállóan” szereznek meg. Köszönet illeti a felkészítő tanárokat, de a középiskolások megtanulnak tanulni, s belekóstolnak annak jelentőségébe is, hogy a megszerzett tudás mellett ugyanolyan fontos az is, hogy azt elő tudják adni, el tudják adni – mondta az alpolgármester.

egyetemi_kulturverseny_140527_vcs_7.jpg

A kar dékánhelyettese, Fazekas Csaba köszöntőjében kiemelte, hogy a vetélkedő a középiskolások számára több lehetőséget is tartogat.
– Egy ilyen verseny számára tökéletes helyszín a Bölcsészettudományi Kar. A tanulók számára lehetőség nyílik arra, hogy bepillanthassanak az egyetemi élet hétköznapjaiba. Emellett pedig elmélyülhetnek egy olyan témában, amelyhez idén, az évforduló okán számos szakmai, tudományos esemény kapcsolódik. Az I. világháború hosszú korszakot zárt le, s nyitott egy újat. A monarchia idejét pedig boldog békeévekként is emlegetik. Olyan korszak, amelynek ma is élő hagyatéka van, s helytörténeti szempontból sem hanyagolható el, hiszen nem csupán Budapest utcáin hagyott nyomot. A középiskolások pedig ezeket a helyi tanulságokat fogalmazzák meg, ezekbe ássák bele magukat – foglalta össze.

A versenyre két megyéből 16 csapat érkezett. A diákok három szekcióban adták elő prezentációikat, s szó esett többek között Adyról s a Nyugatról a magyar nyelv és irodalom szekción belül, a társadalom- és művelődéstörténeti szekcióban a századforduló színházáról, a művészek életéről, s hazánk kultúrtörténeti vonatkozásairól tartottak előadásokat a középiskolások, a harmadik szekció pedig a történettudományé, amely stratégiákat, politikai koncepciókat, s hadtörténeti kérdéseket bontott ki.

K. J.
Fotó: Végh Cs.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-09-26 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!