Kultúra

A GrafiTri-re készül a galéria

2014-05-25 17:44

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

A Miskolci Galéria Rákóczi-háza a jövő héten, május 26-ától zárva tart. Május 31-én, szombaton 11 órakor ugyanis megnyílik a GrafiTri – XXVI. Miskolci Grafikai Triennále.

Huszonhatodik alkalommal nyitja meg kapuit jövő szombaton a Miskolci Grafikai Triennále, amely a magyar képzőművészeti élet egyik legrangosabb, immár félévszázados fóruma.

A grafikai biennálék – 2008-tól triennále – sorozata 1961-ben indult el Miskolcon Feledy Gyula szervező tevékenysége nyomán. A művész jelentős szerepet töltött be a magyar grafika megújításában, a miskolci képzőművészeti élet felpezsdítésében, egy jelentős szellemi műhely megteremtésében. Kondor Béla, Rékassy Csaba, Lenkey Zoltán, Würtz Ádám és a többi jeles grafikusművész kapcsolódása kitüntetett hellyé tette a települést. Talán nem véletlen, hogy a művészetpártolók a „grafika fővárosaként” emlegetik Miskolcot.

Az idei Triennále folytatta a félévszázados hagyományt; a szabad beadásos kiállítás az utóbbi három évben született műveken keresztül ad áttekintést a hazai sokszorosított grafika jelenlegi helyzetéről. A felhívás nyomán 260 művész közel 700 alkotást küldött be – idén először digitális formában –, melyet szakmai zsűri tekintett át. A válogatás után 130 alkotó 400 műve került a kiállítótermekbe.

A kísérő kiállítások bemutatják a három évvel ezelőtti nagydíjas, Szíj Kamilla legújabb művészeti projektjét, megemlékezik a tárlatsorozat Pásztor Gábor, kétszeres nagydíjas képzőművészről, Petneki Áron gyűjteménye révén újra ízelítőt adnak a grafika történetéből, és láthatók majd Kunt Ernő grafikatörténeti érdekességgel szolgáló munkái is.

A jövő szombaton megnyíló GrafiTrit szeptember 7-éig láthatja a közönség.

minap.hu


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2024-02-26 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!