Környezet

Pásztorkutyákat vetnek be a vízpartok bakteriális fertőzései ellen

2014-05-21 11:31

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Hatékony fegyvernek bizonyultak a strandok kólibaktérium (E.coli) fertőzései ellen a border collie-k az Egyesült Államokban, a kutyák távol tartották a partoktól a sirályokat, amelyek ürüléke az E-coli baktérium egyik forrása - derült ki az amerikai mikrobiológiai társaság éves tanácskozásán bemutatott tanulmányból.

A kólibaktérium veszélytelen törzsei az emésztőrendszer normális flórájához tartoznak, jelenlétük megnehezíti egyes kórokozók elszaporodását a bélrendszerben. Virulens törzsei azonban hasmenéses megbetegedéseket, sőt járványokat is okozhatnak, mint amilyen volt a több tucat áldozatot követelő 2011-es németországi hasmenésjárvány.
    
A baktérium koncentrált jelenléte strandok bezárásához vezethet. A sirályokat régóta tartják az E-coli fertőzés terjesztőjének. Egy közelmúltbeli tanulmányban kimutatták, hogy az állatok ürülékében talált kólibacilus minták egyharmada ellenálló volt több antibiotikumnak.
    
Amerikai kutatók a Michigan-tó partjának mintegy 200 méteres strandszakaszán vetettek be kutyákat, az állatok a nyári szezon egy részében teljesítettek itt járőrszolgálatot, majd átvezényelték őket a strand egy másik részére.
    
A térségben a gyűrűscsőrű sirály (Larus delawarensis) nagyon elszaporodott az 1970-es években, és populációjuk évente 10 százalékkal nő.
    
A border collie-k, amelyek közismertek intelligenciájukról és páratlan terelési képességükről, megzavarták a sirályokat, sőt távol tartották őket attól, hogy partra szálljanak.
    
A kutyákat általában pórázon tartották. Csak akkor engedték el őket, ha a sirályok elűzésére kaptak parancsot. Utána visszahívták, és ismét pórázra vették az állatokat - mondta el Elizabeth Alm, a Közép-Michigani Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője.
    
2012 és 2013 nyarán  a kutatók rekordszámú sirályt jegyeztek fel a vízpart mindegyik szakaszán, miközben vízmintákban mérték az E.coli jelenlétét. A szakemberek kimutatták, hogy a bakteriális fertőzés jelentősen alacsonyabb volt azokon a strandszakaszokon, ahonnan a kutyák a sirályokat távol tartották.
    
A kutyajárőrözés áldásos hatása azonban nem tartott  ki az egész szezonra, ezért a hatékonyság érdekében létfontosságú a járőrözés időzítése - vélekedett Alm.
    
- Ha a kólibaktérium már a szezon elején bekerül a homokba, képes megtelepedni, sőt szaporodni annak ellenére, hogy a kutyák távol tartják a sirályokat a strandtól a szezon későbbi szakaszában. Ha ekkor csökken a sirályok száma, az nem jelenti az E.coli fertőzöttség csökkenését - idézte a kutatót a BBC honlapja.

MTIAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-12-02 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!