Szociális

A balkáni károsultakon segít a Vöröskereszt

2014-05-20 21:06

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

A balkáni országok árvíz sújtotta lakosságának megsegítésére indít gyűjtést a Magyar Vöröskereszt a 1359-es adományvonalon - közölte a szervezet kedden az MTI-vel.

A Magyar Vöröskereszt hat árvízi mentőhajóval, speciális terepjáróval, búvártechnikával, mobil befogadó helyek kialakítására alkalmas sátrakkal és matracokkal, tábori felszerelésekkel, áramfejlesztőkkel, valamint ellátási eszközökkel áll készenlétben, hogy segítsen a balkáni árvíz károsultjain – olvasható a közleményben.

Emellett egy húsz fős komplex árvízi segítségnyújtásra alkalmas egység is várja a nemzetközi vöröskereszt (IFRC) döntését.

Az elmúlt napokban az évszázad árvize sújtotta Szerbiát és Bosznia-Hercegovinát. Több tízezer embert kellett kitelepíteni és máshol elszállásolni. Szerbiában becslések szerint 300 ezren vannak áramellátás és vezetékes víz nélkül, Bosznia-Hercegovinában 50 ezren. Szerbiában az árvíz által leginkább érintett terület a Belgrádtól délnyugatra fekvő Obrenovac, ahol még mintegy 10 ezer ember vár segítségre. Bosznia északkeleti országrészének csaknem egyharmada került víz alá, 14 településen rendkívüli állapotot hirdettek. Maglaj és Doboj városokban több száz embert a tetőkről kellett kimenekíteni az áradások elől.

A mentést sokhelyütt földcsuszamlások nehezítették, amelyek következtében taposóaknák kerültek felszínre.

A Vöröskereszt nemzeti társaságok aktívan vesznek részt mindkét ország mentési munkájában. Többek között befogadó helyeket nyitnak az otthonaikat elhagyni kényszerülők számára, speciálisan képzett csapatai pedig folyamatosan részt vesznek a lakosság mentésében, evakuálásában. A szervezet több mint tízezer kitelepített számára biztosított eddig matracokat, takarót, ivóvizet, élelmiszer- és, higiéniai csomagokat, valamint gumicsizmákat.

MTI


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-10-07 (Péntek)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!