Városházi hírek

Ötmilliárdos plusz tavaly – stabil költségvetés idén

2014-05-19 22:06

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE varoshaza_130228_ja_2.jpg

Szélesebb körű és színvonalasabb feladatellátást tesz lehetővé, tehát igen kedvező feltételeket biztosít a miskolci önkormányzat ez évi gazdálkodásához a 2014-es költségvetés, amit az előző év 5 milliárd forintos pénzmaradványa is segít. Az eredmény a támogató kormányzati intézkedések mellett nagymértékben köszönhető az elmúlt évek helyi stabilizációs intézkedéseinek.

A közgyűlés májusi ülése tárgyalta és fogadta el az önkormányzat 2013-as zárszámadását. Ebből kiderül, a közgyűlés döntései, a városvezetés által megtett intézkedések, a központi támogatások révén nemcsak stabilizálódott a város gazdálkodása, de az év végén több mint 5 milliárd forint pénzmaradvány képződött. Ez az „eredmény” 2010 végén még mínusz 1,7 milliárd forint volt.

Működési hitel nélkül

A közgyűlés még 2011-ben megfogalmazta: működési hiány nélkül kell gazdálkodnia a városnak, így 2013-ban sem lehetett működési hitelt felvenni. Hogy ez megvalósulhasson, ahhoz nagymértékben hozzájárult az önkormányzati működés racionalizálása, amin belül jelentős szerepet játszottak az intézményi szférában megtett intézkedések, tudtuk meg a részletekről a városházán.

ovodas_sorverseny_130508ml_30.jpg

Ezek között is találhatók kormányzati – például az állam és az önkormányzat közötti feladatátrendezés, tehát az iskolák állami kézbe vétele –, illetve helyi intézkedések, mint például új intézményi struktúra kialakítása, a Miskolci Közintézmény-működtető Központ létrehozása, óvodák, iskolák átadása egyházaknak, kulturális intézmények átalakítása nonprofit vállalkozásokká, a gyermekétkeztetés átszervezése. Ezek költségmegtakarító hatása már tavaly is érzékelhető volt, azonban erre az évre vált teljessé, ami jelentkezett is a márciusban elfogadott ez évi, a korábbiaknál nagyobb mozgásteret biztosító költségben.

Adósságkonszolidációval

A gazdálkodás lehetőségeit alapvetően meghatározta, hogy az új közgyűlés az előző időszakról városi szinten közel 60 milliárd forint felhalmozott kötelezettséget örökölt – és meghatározza most, immár pozitív értelemben ennek a hátrányos örökségnek a felszámolása.

Ezen a területen nagy előrelépést jelentett a két lépésben megvalósult állami adósságkonszolidáció. Amint arról többször is beszámoltunk, az állam az önkormányzatok adósságállományát átvállalta. Miskolcot ez első körben 70 százalékban, majd a második körben már 100 százalékban érintette – ez 2013-ban 25,6 milliárd, 2014-ben 10,2 milliárd forintos konszolidációt jelentett, átvállalva az önkormányzat teljes, a pénzintézetek felé fennálló tartozását.

adossagatvallalas_grafikon2.jpg

Ha nem lett volna adósságkonszolidáció, az 2014-ben 3,2 milliárd forintos, 2019-ben az 5 milliárdot is meghaladó kötelezettséget jelentett volna, és a törlesztés egészen 2035-ig terhelte volna a város költségvetését.

Emellett segítették a gazdasági helyzet stabilitását a kormány által nyújtott jelentős eseti támogatások, ennek összege – figyelembe véve a működőképesség megőrzésére benyújtott és elnyert pályázatot is – az elmúlt évben 3,8 milliárd forint volt.

Növekvő bevételek a helyi adókból

Különösen jól, 100,5 százalékban teljesültek 2013 végére az önkormányzat működési bevételei. A saját bevételeken belül említést érdemelnek a helyi adóbevételek: a 10,5 milliárd forint 208 millió forinttal magasabb az előirányzatnál.

Ezen belül is az idegenforgalmi adó 115,1 százalékos teljesítését (12,8 millió plusz) a szállást igénybevevő turizmus bővülése, az adóköteles vendégéjszakák számának jelentős növekedése eredményezte, hiszen adóemelés nem volt. Iparűzési adóból 7 milliárd 216 millió forint teljesült (102,5 százalék), a tervezetthez képest 177 millió forinttal több folyt be. Ez a vállalkozások 2012. évi nettó árbevételén alapul, így megállapítható, hogy a vállalkozások – az értékesítésből, szolgáltatásokból, stb. – jelentős árbevételre tettek szert, aminek alapja a foglalkoztatás növekedése is.

funyiras_140403_vcs_03.jpg

Ezáltal az önkormányzati működés számos területén bővültek a lehetőségek, ami szélesebb körű és színvonalasabb feladatellátást tesz lehetővé. Ilyen például a városüzemeltetés is, amire a 2014-es költségvetés szerint összességében közel 1,1 milliárd forinttal több fordítható. Így például az utak, hidak fenntartására 206,5 millió, parkfenntartásra 50 millió, köztisztasági feladatokra 82 millió forinttal többet költhetnek. Kedvező feltételeket biztosít az idei költségvetés a szociális, kulturális, sport és közbiztonsági feladatok ellátásához is.

Az 5 milliárdot meghaladó 2013-as pénzmaradvány fedezetet biztosít az áthúzódó kiadásokra, kötelezettségekre, lehetővé teszi az előző évek fejlesztési hiteleinek 1,4 milliárdos csökkentését. Az intézményhálózatnál is jelentős, 813,5 milliós pénzmaradvány keletkezett, ami ebben az évben is az „ő sorukon” marad.

A folyamatok azt mutatják, a város nemcsak megszabadult az örökölt terhektől, de megteremtette a stabil, fenntartható működés alapjait, növekedési pályára állt.

minap.huAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-08-03 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!