Környezet

A Sajón másod-, a Hernádon viszont harmadfokú a készültség

2014-05-17 21:16

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE sajo_140517_fkcs_10.jpg

Az észak-magyarországi folyók is áradnak az esőzések miatt, folyók mentén a katasztrófavédelem 200 munkatársa vesz részt a védekezésben. Az előrejelzések szerint főként a Hernádon lehet nagyobb árhullámra számítani, már szombaton harmadfokúra emelték a készültséget teljes Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szakaszán.

A Sajó – Bódva vízrendszerénél kevesebb csapadék hullott az előjelzettnél, ezért ott kisebb a feladat, másodfokú készültséget kell elrendelni, ami lényegében figyelőszolgálatot jelent. A Hernád vízgyűjtőén viszont több csapadék hullott.

A Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság szerint: a védekezéshez szükséges létszám és az eszközök rendelkezésre állnak, a 2010-es nagy árvíz pedig nem ismétlődhet meg, mert az elmúlt 4 évben a térségben 25 milliárd forint értékben hajtottak végre árvízvédelmi fejlesztéseket.

sajo_140517_fkcs_2.jpg

Aszalónál már szombaton töltötték a homokzsákokat. A folyó itt gyakran elönti a környéket.

– Több beavatkozási helyszínt is kijelöltünk. Kiskinizs, Hernádszentandrás, Aszaló érintett az önkormányzati védekezésben. Az árvízvédelmi fővédvonalak közül az ongai és belegrádi szakaszon a vízügyi szolgálat töltéserősítést és -magasítást végez – nyilatkozta a Miskolc Televíziónak Molnár Béla, a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság főigazgatója.

Tollár Tibor, a BM OKF gazdasági igazgatóhelyettese, Lipták Attila megyei igazgató, Tóbis Gábor gazdasági igazgató-helyettes, valamint Tóth Dezső megyei polgári védelmi főfelügyelő a nap folyamán helyszíni szemlét tartott Aszalón.

arvizkep_web_izs_140517.jpg

A folyó védvonalainak megerősítésére nyolc megyei járási mentőcsoport (Cigánd, Sátoraljaújhely, Tokaj, Tiszaújváros, Mezőcsát, Mezőkövesd, Kazincbarcika, Edelény), száztíz fővel indult útnak délután, hogy segítséget nyújtson a vízügyi szakembereknek.

A mentőcsoport tagjai azonnal munkához láttak, a két helyszínen – Onga-Ócsanálosnál, valamint Belegrádnál – párhuzamosan haladnak a védekezéssel. Két helyen homokzsákokat töltenek és ideiglenes védművet építenek ki a fővédmű vonalán a települések védelme érdekében, a vízügyi szakemberek irányítása mellett.

sajo_140517_fkcs_13.jpg

A folyók áradása miatt, 23 borsodi településre rendőröket vezényeltek, az ORFK utasítására az encsi, illetve a miskolci rendőrkapitányság ezeken a településeken fokozott rendőri jelenlétet biztosít, nyolc járőrpárossal megerősítették az ottani szolgálatot.

A Hernád vízszintje délután 326 centiméter volt. Várhatóan éjfél után tetőzik majd, 400 cm körüli vízállással. Ez magasabb, mint a harmadfokú készenléti szint, de várhatóan 1 méterrel elmarad a 2010-es legnagyobb vízszinttől.A folyókon levonuló árvíz miatt vasárnap összehívják az országos műszaki irányító törzset, mert a védekezéshez szükséges teendőket össze kell hangolni. Az országban jelenleg mintegy háromszáz kilométernyi hosszon rendeltek el készültségi fokozatot, ebből 62 kilométernyi a harmadfokú a Hernádon, ugyanakkor várhatóan vasárnap a Lajtán is harmadfokú lesz a készültség.

I. Zs., minap.hu
Fotó: F. K. Cs.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-03-04 (Csütörtök)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!