Gazdaság

Már dolgoznak a patakmedreken

2014-05-16 09:49

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE mederepites_110805_ja_7.jpg

Már minden érintett helyen dolgoznak a Svájci-Magyar alap által támogatott meder és vízrendezési munkákon. A több, mint egymillió svájci frank támogatású program célja a természeti katasztrófák megelőzése.

Az önkormányzat „Természeti katasztrófák megelőzése és kezelése Miskolc városában” címmel nyújtott be pályázatot 2012 januárjában, a Svájci-Magyar Együttműködési Program keretében meghirdetett, második fordulós felhívásra. A pályázat a svájci hatóság döntése alapján, 1 068 377 svájci frank (azaz több mint 255 millió forintos) támogatásban részesült.

A tervezett vízrendezési, csapadékvíz-elvezetési beruházások között szerepel a Pereces-patak mederrendezése, a patak alsó 1350 m hosszú szakaszának hordalék eltávolítása, valamint kisebb burkolatjavítások, összesen 2021 m szakaszon. Része a projektnek a Hejő-patak mederrekonstrukciója, iszaptalanítása több szakaszon, Tapolca belterületén a támfalas, burkolt meder hibáinak megszüntetése, iszaptalanítása, karbantartása is. Tavaly év végére befejeződött a Szentpéteri kapuban a meglévő csatornahálózat bővítése, és összesen több mint 1 kilométeren új csatornaszakaszt is építettek.

Az elmúlt évek – 2006, 2010, 2011 – monszunszerű esőzései, hirtelen hóolvadások megmutatták, hogy milyen csapadékvíz-elvezetési, vízrendezési hiányosságokkal rendelkezik a város egyes részein. Ezeken a területeken szükségessé vált a vízrendezési feladatok sürgető elvégzése – mondja Balogh Gábor, a városháza vízügyi szakreferense. Az árvízi és belvízi területek közvetlen közelében élők biztonsága érdekében szükséges az önkormányzatnak megtenni mindazon lépéseket, melyek az itt lakók mindennapos biztonságérzetét elősegítik.  
Április 30-án indultak el a mederrendezési munkák a Pereces és a Hejő patakokon, melynek első lépéseiben a patakok medrébe nőtt bozótok, cserjék és fák eltávolítása zajlik. Ez a lépés azért szükséges, mert a benőtt növényzet a vizek biztonságos elvezetését gátolva visszaduzzasztásokat eredményeznek és szűkítik a mederszelvényt. A Hejő patakon elindultak a mederrendezési munkák, a Deák F. utcával párhuzamosan, a Beniczky utcai közlekedési híd és a Pesti utca között, majd folytatódik a Boglárka utcával párhuzamosan az Egri utcai közlekedési hídig.  A Pereces patak vonatkozásában az Erenyő utcától, a Csajkovszkij és Bollóalja utcákkal párhuzamosan, a Kőpad utcáig tartanak a mederrendezési munkák. A mederrendezési feladatok a meder újra szelvényezéséből illetve a lerakódott hordalék eltávolításából állnak. A munkák befejezési határideje 2014. július 30.

minap.hu
Fotónk illusztrációAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-02-24 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!