Programajánló

Gasztronómiai értékmentés Bogácson!

2014-05-15 10:51

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE szladibog1.jpg

A Bogácsi Turisztikai Kft és a Bogácsi önkormányzat népi tájegységek találkozóját hirdeti meg azoknak a magyar és külföldi népcsoportoknak, gasztronómiai vagy hagyományőrző egyesületeknek, amelyek szívükön viselik a dédanyáink és dédapáink által ránk hagyott, népi értékeket.

Megszólítják és felkérik a közeli és a távolabbi, népcsoportokat, tájegységeket, azok képviselőit, hogy május 24-én hozzák el a bogácsi "Bikarétre" szűkebb hazájuk népi értékeit. Táncaikat, dalaikat, a régmúlt világban kialakult népszokásokat és mutassák is be azokat. Ugyanígy hozzák el és mutassák be, népi hagyományokon alapuló ételeiket, árusítsák a településükre legjellemzőbb kézműves termékeiket, a vásáron. Egy nagyszabású főzőversenyt is tartanak, amelyre csak hagyományőrző ételekkel lehet nevezni. Ezeket a helyszínen kell elkészíteni – akár egy saját magukkal hozott kemencében, vagy roston, tárcsán, bográcsban.


szladibog.jpg


A versenyt két kategóriában írják ki:


1, Tárcsán vagy rostonsült ételek, kemencés ételek.

2, Bográcsos és bográcsban készíthető ételek.

Rendeznek úgynevezett folklór bemutatót is. Előadásokat tartanak a népviseletbe öltözött csapatokkal - itt nem csak a főzőcsapatok tagjait, hanem külön szervezésű csapatokat is megszólítanak, felkérik őket a közreműködésre az egész napos programok érdekében. Kóstolójegyes és piaci árusítást is terveznek, ahol a csapatok pótolhatják a költségekre szánt összeget.

A szombati estére különleges éjszakai fürdőprogrammal készülnek, meglepetés műsorral. Délelőtt kemencés sütemények (kalácssütő verseny) helyben sütéséből tartanak versenyt és bemutatót. A résztvevő csapatok a településük hagyományos süteményeivel kedveskednek a közönségek. Erre a napra tervezik a már hagyományos Bogácsi süteménysütő versenyt is. A süteményeket otthon kell elkészíteni, és mintegy 15-20 darabot kell hozni a verseny napján, legkésőbb 9 óráig átadva a zsűrinek. Folytatva a már több mint 10 éves hagyományt, ezekből a süteményekből kóstolót és vásárt is rendeznek, melynek bevételét a bogácsi iskolások támogatására fordítják.

szladibog2.jpg


A rendezvényre a következő népcsoportokat kérik fel, a teljesség igénye nélkül: Tirpákok - A Nyíregyháziak-és a környékbeliek. Matyók - Szentistván, Mezőkövesd, Tard. Sokácok - Mohács és környéke. Kunok - Karcag és környéke. Jászok - Jászfényszaru és környéke. Palócok - Salgótarján, Kazár, Karancslapujtő és környéke. Erdélyi magyarok: Gidófalva, Gyergyóújfalu, Gyergyószentmiklós. stb. Valamint szerbek, németek, horvátok és még sokan mások, egyesületek, akik a kissebségi népcsoportokat képviselnék. Határainkon túlról is várják jelentkezőket.

minap.hu

 


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-05-20 (Péntek)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!