Videós hírek

Keresik a rongálókat – később újra kihelyezik az ülőköveket

2014-05-05 18:26

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE uloko_helyek_140505ml_2.jpg

Több térfigyelő kamera is rögzítette, ahogy fiatalok rugdossák és lefeszítik a Széchenyi utcára múlt héten kihelyezett ülőköveket. Az utcabútorok egy hétig sem tartottak. Egyet csütörtökre, egy másikat pedig szombat reggelre tettek tönkre, a kár több százezer forint. A felvételeket több internetes oldalra is feltöltik, a tetteseket rongálással gyanúsítják.

Már csak a múlt héten kihelyezett ülőkövek rögzítései látszanak a sétálóutca díszburkolatán: a rongálások miatt a megmaradt darabokat is elszállították. Miskolc teljes főutcája be van kamerázva, így a rongálást több felvétel is megörökítette.

A térfigyelő kamera felvétele: Fiatal fiúk sétálnak a Széchenyin. A felvétel hajnali 3 órakor készült. Többen is mutogatnak az új kövekre, majd az egyik fiatal átszalad a másik oldalra és lefeszíti az ülőkövet. A következő videón ugyanez a társaság látszik közelebbről.

Ez pedig egy másik éjszakai felvétel, két nappal később készült. Két férfi érkezik a szakadó esőben, egyikük belerúg az ülőkébe, ami elgurul. Vissza akarja vinni, de a villamossínen eltörik a kerámia.
– A Pátria melletti területről beszélünk, itt közvetlenül a kamera alatt, pár méterre történt a két rongálás május 1-jén és 3-án éjszaka. Mindkét esetben van több felvétel az elkövetőkről, ezeket elemezik a megyei rendőr-főkapitányság és a Miskolci Önkormányzati Rendészet munkatársai – nyilatkozta a Miskolc Televíziónak Kovács László Csaba, a Miskolci Önkormányzati Rendészet közterület-felügyeleti és rendészeti vezetője.

Összesen kilenc egyedi tervezésű, kerámia ülőkövet helyeztek el a Széchenyi utcán a múlt héten. A kerámia utcabútorok alkotója, Szelekovszky Magdolna iparművész nem érti, miért kellett tönkretenni a munkáit. Azt mondja, azért tudták a vandálok a köveket megmozgatni, mert a belvárosi rendezvények miatt azokat nem véglegesen rögzítették.

– Hogyha véglegesen rögzítettük volna, akkor nem lett volna semmi gond. Mi azt a módszert választottuk, hogy felragasztottunk rájuk fémlábat, és a fémlábat lecsavaroztuk, mert így, ha szükséges, fel lehet szedni. Sajnos hamarabb kiderült, hogy fel is lehetett feszíteni – mondta az iparművész.

uloko_helyek_140505ml_6.jpg

A polgármesteri hivatal a lakosság segítségét kéri az elkövetők felkutatásában: aki a felvételen szereplő elkövetőek felismeri, az jelezze a rendőrség, illetve a miskolci rendészet ügyeletén. Koczák Szilvia szóvivő azt is elmondta, a tervek szerint a széttört köveket pótolják, és egy másik módszerrel rögzítve ismét kirakják őket a sétálóutcára.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletén megtudtuk, a két ülőkő megrongálása minden bizonnyal bűncselekménynek minősül majd. Hogy rongálás vagy garázdaság – esetleg mindkettő – valósult-e meg, az az adatgyűjtés után dől el. Jelenleg még folyik a kamerafelvételek elemzése, és szemtanúkat is keres a rendőrség.

Istenes Zs.
Fotó: Mocsári L.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-03-04 (Csütörtök)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!