Egyház

Ferenc pápa szükségesnek tartja a kúria reformját

2014-05-02 16:47

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Szükségesnek és nem könnyűnek nevezte a Vatikán gazdasági tevékenysége és szervezeti működése reformját Ferenc pápa pénteken az általa felállított gazdasági tanács tagjait fogadva.

A február 24-én létrehozott gazdasági titkárság és az ennek alárendelt gazdasági tanács egyházi és világi tagjait fogadva Ferenc pápa kijelentette, hogy a római kúria reformjára szükség van. Ugyanakkor megjegyezte, hogy ennek megvalósítása nem lesz egyszerű, ezért a reformokhoz bátorság és határozottság kell.

Az egyházfő hozzátette: az evangéliumi szolgálatra épülő új szemléletnek kellene elterjednie a szentszék különböző hivatalaiban. Az egyházat annak a tudatnak kell vezetnie, hogy saját javait az evangelizáció szellemében védje és kezelje "kiemelt figyelemmel a rászorulók iránt" - fogalmazott az egyházfő.

Ferenc pápa megköszönte a gazdasági tanács élére kinevezett George Pell bíboros, Sydney érseke eddigi munkáját, aki az egyházfő szerint egy igazi ausztráliai ranger kitartásával dolgozik.

Tavaly márciusi pápává választása után egy hónappal Ferenc pápa elindította a kúria és az egyház reformjait. 2013 áprilisában nyolc fős bíborosi tanácsot (C8) állított fel a reformok kidolgozására, amelyet további egyházi és laikus bizottságok követtek a Vatikán gazdasági-pénzügyi és szerkezeti-adminisztratív átalakítása jegyében, amelyek többek között az IOR vatikáni bank reformját is tartalmazzák.

Kezdettől fogva világos volt, hogy Ferenc pápa elsődleges feladatnak a Vatikán gazdasági-pénzügyi működésének felülvizsgálását tartja. A gazdasági titkárság és a gazdasági bizottság idei felállítása ennek első konkrét lépése volt.

Az olasz sajtó elemzése szerint Ferenc pápa pénteki kijelentései arra utalnak, hogy a reformokat a kúria ellenállása kíséri. A La Repubblica balközép napilap a héten az utóbbi egy év alatt négyszer ülésező C8-tanács elnökét Oscar Rodriguez Maradiaga hondurasi bíborost idézte, aki szerint Ferenc pápa "új egyházi létben" gondolkodik. "E szemlélet (érvényesítése) azonban a római kúriában nehézségekbe ütközik, ahogyan Szent Ferenccel is történt a 13. században" - fogalmazott Maradiaga bíboros. A C8 legközelebb július 1-4. között ül össze a Vatikánban.

Federico Lombardi szentszéki szóvivő a napokban úgy nyilatkozott, hogy a reformbizottságok munkája 2015-ben zárulhatna le.

MTI


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-10-03 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!