Egyház

Erdő Péter áldja meg szerdán a Szent II. János Pál pápa kápolnát

2014-04-29 15:45

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Erdő Péter bíboros áldja meg szerda este a budapesti Szent István-bazilika Szent II. János Pál pápa kápolnáját. A plébánia épületében lévő multifunkcionális termet az elmúlt hetekben alakították át kápolnává a zarándokok jobb kiszolgálása érdekében – közölte a bazilika plébánosa kedden az MTI-vel.

Snell György kanonok elmondta: a Szent István-bazilika egyik legfontosabb kincse a Szent Jobb, amelynek felkeresésére a világ minden tájáról érkeznek látogatók, s ők rendszerint szentmisén is szeretnének részt venni. Így van olyan nap, hogy négy-öt csoportnak is tartanak ott misét, s ez idő alatt mások nem látogathatják a Szent Jobbot.

Ennek a helyzetnek a megoldására határoztak úgy, hogy a zarándokcsoportok, miután tisztelegtek a Szent Jobb előtt, más helyen vegyenek részt szentmisén, s erre a célra alakították ki a plébánia Hercegprímás utca 7. szám alatti épületében található termet, amely eddig a Boldog II. János Pál nevet viselte – magyarázta a plébános.

Hozzátette, „kínálkozott János Pál atya szentté avatása után, hogy legyen a kápolna titulusa Szent II. János Pál pápa kápolna”. Az építkezés a szentté avatásra elkészült, ennek köszönhetően Erdő Péter szerda este szentmise keretében megáldja a kápolnát. Mivel az ottani férőhelyek száma korlátozott, de a szertartás iránt sokan érdeklődnek, azt a bazilikában kivetítőn követhetik figyelemmel az érdeklődők – tette hozzá.

Úgy fogalmazott: a kápolna – amelynek belső berendezése Bukta Norbert alkotása – a maga egyszerűségében is méltó a szent pápához.

A Szent István-bazilika egyik tervezője, a kétszáz éve született Ybl Miklós építész tiszteletére az idén emlékévet hirdettek, amelynek kezdetén, január 22-én a Fiumei úti nemzeti sírkertben tartott eseményen Snell György is felszólalt.

Az idén március első hetében kezdődött meg a bazilika főlépcsőjének felújítása, és a húsvéti ünnepekre fejezték be. A lépcső mellé épített mozgássérültliftet megszüntették, funkcióját augusztusban egy másik lift váltja majd ki, amellyel a főtemplom és az altemplomban lévő urnatemető is megközelíthető lesz a mozgáskorlátozottak számára.

Április 27-re, az isteni irgalmasság vasárnapjára a „négy pápa” napjaként emlékezhet az utókor. A kereszténység kétezer éves történetében egyedülálló esemény volt az, amikor Ferenc pápa két elődjét, XXIII. János és II. János Pál pápát a szentek sorába iktatta, XVI. Benedek emeritus pápa jelenlétében. Ferenc pápával együtt misézett 150 bíboros, közöttük Erdő Péter, ezer püspök és pap, továbbá számos magyar főpásztor, pap és szerzetespap.

MTIAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-10-03 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!