Egyház

Megújul, megszépül a Búza téri templom

2014-04-15 16:53

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE buzateri_templom_feluj_140415_ja.jpg

Belső felújítása a hívek adományából kezdődött, és ugyancsak önerőből folytatódik majd, a Búza téri görög katolikus templom külső megújítása azonban olyan nagy munka, hogy állami segítség nélkül nehezen sikerült volna. Most már dolgoznak rajta, és a munka végeztével egy színesebb, székesegyházhoz jobban illő külsejű épületet látnak majd az arra járók – és tapasztalnak meg a hívek.

Több mint száz évvel ezelőtt, önállóságukért küzdve nem gondolhatták a miskolci görög katolikus hívek, hogy egyszer még püspöki székesegyház lesz a nagy szeretettel létrehozott templom. De 2011-ben az lett, és így még sürgetőbbé vált amúgy is esedékes megújítása. A munka a hívek segítségével kezdődött: restaurálták a szentély festését, amit Petrasovszky Emmanuel (Manó), az egyik legkiválóbb görög katolikus templomfestő készített 1951-ben. Ugyanakkor megújították a templombútorzatot, pótolták az ólomüveg ablakokat is.

buzateri_templom_feluj_140415_ja_8.jpg

– Kívülről üvegtéglák takarják az ablakokat, amiket most kiszabadítunk, így kívülről is színesíteni fogja a templomot az ólomüveg – mondta Papp András, a papp_andras_140415_ja.jpgMiskolc-Belvárosi Görög Katolikus Egyházközség parókusa. Azt is megtudtuk, évekig készültek a külső felújításra, ami nem kis feladat, és most állami támogatással valósíthatják meg a százmilliós beruházást. Ennek keretében teljesen megújul a tető, amit az eddigi pala helyett cseréppel fednek, és újravakolják a falakat. A püspöki szertartásokhoz kicsi a meglévő sekrestye, ezért építenek egy újat, ajtókat cserélnek ki, és akadálymentesítik az épületet. – Hál’ Istennek, sokan jönnek babakocsit tolva a templomba, az akadálymentesítés nekik is megkönnyíti a bejutást, és ezután a templom minden pontja elérhető lesz a mozgásukban korlátozottak számára is – tette hozzá a parókus.

buzateri_templom_feluj_140415_ja_7.jpg
A felújítás három fázisból áll, az első, a tető és a hátsó traktus vakolatának megújítása május végére várható. A homlokzat a tervek szerint díszítő téglaburkolatot kap, a püspöki székházhoz hasonló módon seccókkal díszítenék, és új feljárat is készül augusztusra. November végéig pedig kerítést, illetve a templom körüli teret is rendezik. Papp András elmondta: állami támogatás segítségével kezdődhetett meg a munka, de természetesen önerő is kell ahhoz, hogy szép legyen a templomuk. Már meghirdették a gyűjtést a hívek körében, hiszen például az új sekrestyébe bútor is kell, és szeretnék megújítani a fűtést is.  

Cs. M.
Fotó: Juhász Á.  


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-09-28 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!