Szociális

Önerőből javíthatnak helyzetükön Lyukóban

2014-04-04 10:58

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE lyuko_vetomagosztas_140403_fkcs_18.jpg

Vetőmagot és burgonyát osztott Lyukóvölgyben élő családoknak a Katolikus Karitász csütörtökön. A rászoruló családok – idén összesen nyolcvan – így önerőből is javíthatnak helyzetükön.

– A családi fészekből már kiröppent gyermekeink és mi magunk is minden évben ültetünk valamit a kertben, így a vetőmag és a burgonya nagyon sokat segít, illetve segített már tavaly is – mondta el Horváth Ferenc a Miskolc TV érdeklődésére.

Árvai Ferenc, az Egri Főegyházmegyei Katolikus Karitász igazgatója ismertette, a katolikus egyház hivatalos segélyszervezeteként a gazdasági válság magyarországi begyűrűzésekor krízis segélyprogramot indítottak. A krízishelyzetbe került családokon több módon is igyekeznek segíteni.
– A munkánk során felfedeztük, hogy nagyon sok hozzánk forduló szegény embernek, rászorulónak van kertje, van azonban olyan helyi lakos, aki nem műveli meg a földterületét. Ekkor fogalmazódott meg bennünk az Öngondoskodó háztartások program ötlete – mondta el az igazgató. Hozzátette, biztatják a rászoruló embereket arra, hogy műveljék meg a házuk körüli kertet.

lyuko_vetomagosztas_140403_fkcs_4.jpg

A program három évvel ezelőtt indult, idén 640 család jut vetőmaghoz és jó minőségű burgonyához. Az egri egyházmegye területén található 7 településen – köztük Lyukóvölgyben, Ózdon, Balajton és Szendrőládon – osztanak bab, borsó, sárgarépa magot, valamint burgonyát.

– Nagy öröm számunkra, hogy ezek a családok, amit lehet, megtegyenek saját maguk fenntartásáért. Ami talán a legfontosabb, hogy nagyon sokan elindultak a munka irányába. Ez igazából a programunk célja – emelte ki Árvai Ferenc. Hozzátette, nagyon sok család hálás azért, hogy átsegítették őket egy nehéz korszakon, és tovább tudtak lépni. Az igazgató elmondta azt is, hogy a vetőmagosztás csak az első szakasza a programnak. Azt, hogy valóban jó helyre kerültek a vetőmagok, szociális munkások le is ellenőrzik majd, hogy a családok – vállalásukat betartva – megművelik-e a kertet, s ha igen, akkor paprika- és paradicsompalántákkal jutalmazzák szorgalmukat.

lyuko_vetomagosztas_140403_fkcs_11.jpg

– Bízunk benne, hogy ki fogjuk tudni terjeszteni még szélesebb körre a programot – ezt már Sebestyén László országgyűlési képviselő mondta el a vetőmag- és burgonyaosztáson. – Az a célunk, hogy Lyukóvölgyben minden kiskert fel legyen ásva, be legyen vetve, az arra rászoruló családok ugyanis az itt megtermelt zöldségekkel ki tudják egészíteni a megvásárolt élelmiszereket – mondta az országgyűlési képviselő. Hozzátette: „mindig azt az elvet vallottam, hogy nem segélyt, hanem munkát kell adni az embereknek. Arra igyekszünk inspirálni tehát a lakosokat, hogy ők ültessék el a vetőmagokat, ők dolgozzanak vele, és ne a segélyt várják, hanem igyekezzenek munkából eltartani magukat”, fogalmazott Sebestyén László.

minap.hu
fotó: F. K. Cs.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-09-28 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!