Pályázatok

Elkészült a vízvédelmi rendszer Sajópetriben

2014-03-29 22:33

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Március 28-án adták át az elkészült árvízvédelmi falat, vízelvezető rendszert és átereszeket Sajópetriben. A mintegy 105,5 millió forintos uniós támogatással megvalósuló beruházás fontos mérföldkő a település életében, hiszen ezzel teljessé vált a község árvízvédelmi rendszere.

Ünnepélyes keretek között adták át március 28-án Sajópetriben az elkészült árvízvédelmi falat és a hozzá kapcsolódó fejlesztéseket. A mazsorett csoport bemutatója, az óvodások és az iskolások műsora után elsőként Debreczeni Balázs polgármester köszöntötte a meghívottakat, majd bemutatta az elkészült beruházást.
Hangsúlyozta, hogy az elkészült védmű egy közös erőfeszítés komoly végeredménye, amelynek megvalósításában nagyon sok segítséget kapott a település.

Az átadó ünnepségen részt vett és köszöntőt mondott Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzatokért felelős államtitkára, aki beszédében emlékeztetett arra, hogy bár a Sajó esetében kiszámíthatatlan, hogy mikor vonul le a folyón 2010-eshez hasonló árhullám, az elkészült beruházás ezentúl a lakosok életét és értékeinek védelmét nagyban segíti, biztonságérzetet ad a település lakóinak.
Az ünnepi gondolatok után Tállai András államtitkár és Debreczeni Balázs polgármester a kivitelezést végző cég képviselőjével együtt vágták át a gátnál kifeszített nemzeti színű szalagot. Az ünnepség zárásaként az elkészült beruházást az egyházak képviselői áldották meg.

A tervek megvalósítására most lehetősége nyílt Sajópetrinek: egy újabb uniós támogatás elnyerésével mintegy 500 méter hosszan árvízvédelmi fal készült, amely az eddig mért legmagasabb vízállásnál 1 méterrel magasabbra épült. 
Ez közvetlenül a település, a lakóingatlanok védelmét és a közút forgalmának biztosítását szolgálja majd újabb jelentős árhullámok idején.
Az árvízvédelmi fal vízzáró betonból és betonvasból készült. Maga a fal 30 cm vastagságú, mely egy 1,6 méter széles és 50 cm vastag vasbeton alapra támaszkodik. 

A fal átlagos magassága 3,55 méter lesz, melyből a felszín fölé 1-1,4 méter került, a tetejét pedig 40 cm széles műkő párkány borítja. 
A védmű megépítése előtt a kivitelező elvégezte a teherviselést végző alap megfelelő előkészítését is.
A csapadékvíz elvezetése érdekében a fal mellé egy zárt csapadék vízcsatorna rendszert alakítottak ki. A védmű környezetében a megfelelő talajelőkészítés után füvesíteni fogják majd a területet.
Az árvízvédelmi fal építésével - árvíz idején - megszűnik a településrész belvízének gravitációs bevezetése a befogadó Holt-Sajóba, ezért a falba 2 db zsilipes átereszt építettek be.  A beruházás részeként a lakóingatlanok mellett, az út szélére egy betonlábazaton álló sodronykerítés is épült.

Az új árvízvédelmi mű – amely különösebb fenntartási munkát nem igényel - csatlakozott a meglévő árvízvédelmi vonalhoz, teljessé téve ezzel a település védelmét a jövőben előforduló árvizek idején.
Az árvízvédelmi fal alkalmazásával a település védelmét egy költségtakarékos és a rendelkezésre álló területen megépíthető védmű szolgálja a jövőben.
A projekt része volt még a Szabadság utca mentén és a hozzá csatlakozó ingatlanok előtt a csapadékvíz elvezető rendszer kiépítése illetve a meglévő rendszer felújítása. Az utca bal oldalán egy egységes esésű burkolt csatornát építettek, míg a jobb oldalon betonfolyókát építettek be, amely víznyelő aknákon és zárt átereszen keresztül juttatja a burkolt csatornába a csapadékvizet.

A „Vízvédelmi rendszerek fejlesztése Sajópetriben” című, ÉMOP 3.2.1/D-11-2011-0006 azonosító számú felhívásra sikeresen pályázva az önkormányzat 105.478.525 Ft európai uniós támogatást kap a beruházás megvalósításához, amely a költségek 95%-át fedezi. A teljes beruházási összeg 111.030.026 Ft.

Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-09-28 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!