Kultúra

Változatos program tíz napot át – összeállt az operafesztivál programja

2014-03-26 15:22

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE operafesztival_sajto_140325_vcs_09.jpg

Június 13. péntek. 18.00 – ezt a dátumot már most érdemes felírni a naptárba, hiszen ekkor startol nyitóparádéval és fesztiválízelítővel a Bartók Plusz Operafesztivál Miskolcon. A programokról kedden, a fővárosban részletesen szóltak a szervezők. A fesztiváligazgató igazi kuriózumokat, ősbemutatókat ígér, s természetesen lesz Ezrek operája is – újra Verditől választottak.

Amint arról a tegnapi napon beszámoltunk, ismét – a hagyományokhoz továbbra is hűen – Budapesten rendezték meg a miskolci operafesztivált beharangozó sajtótájékoztatót. A komoly sajtóérdeklődés kísérte eseményen elhangzott, hogy idén 190 millió forint, vagyis lényegesen több a fesztivál összköltségvetése, mint az elmúlt években.

Kesselyák Gergely fesztiváligazgató elmondta, a programokra a tavalyinál másfélszer nagyobb összeget tudnak áldozni, s bejelentette, idén először főszponzorral is bír majd a Bartók Plusz.

Kelenvölgyi Ágnes, a MOL Csoport szponzorációs vezetője üzembiztosnak titulálta a fesztivált, s áttörésként jellemezte, hogy idén a MOL Csoport főszponzorként vesz részt az operafesztivál életében. – Célcsoportunk nem feltétlenül a kultúráért tett tevékenységünkről ismer, de több programot támogatunk. Fontos számunkra, hogy ne csak a siker mellé álljunk, hanem a tehetségeket segítsük, s az operafesztivál, amellett, hogy kiemelkedő kulturális rendezvény, tökéletesen összecseng társadalmi szerepvállalásunk tényeivel – tette hozzá a szponzorációs vezető.

– A plusz – mint Kesselyák Gergely hangsúlyozta – ezúttal is maga a fesztivál. Több éve már, hogy nem lehet kérdés, hogy mi a plusz. Ahogyan a nemzetköziség sem kérdés, hiszen olasz előadás is lesz, s számos külföldi művész szerepel a produkciókban – mondta.

operafesztival_sajto_140325_vcs_21.jpg

Hammerstein Judit helyettes államtitkár kiemelt jelentőségűnek nevezte a tényt, hogy az operafesztivál nem a fővárosban, hanem egy nagy vidéki városban van. „Miskolc és az operafesztivál összeforrt. Fontos karaktere az innovációs, és a kísérletezés mellett teret ad a tehetségek bemutatkozásának, felfedezésének, gondozásának” – fogalmazott a politikus.

Tudatta, hogy idén az NKA 20 millió forinttal járul hozzá a szervezéshez, a miniszteri keret terhére pedig további 30 millió forintos támogatást kap a Bartók Plusz. A kormány részéről idén tehát 50 millió forint érkezik az operafesztiválra. Örömét fejezte ki mindezek mellett, hogy egy igazi összművészeti fesztiválról van szó, s elárulta, tavaly remekül érezte magát, igazi karneváli hangulat volt.

Miskolc az eddigi évekhez hasonlatosan 80-85 millió forintot áldoz a nyári opera seregszemlére. Kriza Ákos polgármester kulturális zászlóshajónak, igazi jégtörőnek nevezte az eseményt. Kifejtette, hogy városunk igazi kultúrturisztikai célponttá vált.

– Lassan minden héten történik valami nálunk. Igazán rangos eseményeink vannak. A színházi programok mellett a CineFest komoly, nemzetközi érdeklődésre tart számot évről-évre. Nem rég a kocsonyafarsangon telt meg a város, s 13. alkalommal tölti meg Miskolcot programokkal a Bartók Plusz Operafesztivál – mondta, majd a programok közül kiemelte Verdi Aida című operáját, amely idén az Ezrek operája lesz.

operafesztival_sajto_140325_vcs_16.jpg

Kesselyák Gergely elárulta, ezúttal nem a város lesz díszlete az utcán megrendezett operának, hanem a díszleteket viszik ki a szabadtérre. A legmegfelelőbb helyszínt még keresik a szervezők.

Selmeczi György a Bizánc című, két felvonásos operát írta kifejezetten az operafesztiválra. A szerző elmondta, évtizedes terv volt, s Kesselyák Gergely – aki vezényli majd a produkciót – két évvel ezelőtt kérte fel, hogy írjon operát Miskolcra.
– Ismerem Miskolc lelkületét, lelkét. Örömmel viszem oda az operámat – mondta Budapesten Selmeczi György.

A sajtótájékoztatón ismertette az operafesztiválon bemutatandó művét Dubrovay László, aki Váltságdíj című vígoperáját hozza, Vidovszky László a Nárcisz és Echo című alkotásáról beszélt, amelyet a Budapesti Operettszínház vendégjátékaként láthatja majd a miskolci közönség.

traviata_szinvaterasz_130618ml_28.jpg

Az összművészeti jelzőt pedig a miskolci teátrum zenekara, a Miskolci Szimfonikus Zenekar, valamint a Filharmónia Magyarország szervezésében előadott OrgonaPont koncertsorozat is bizonyítja.

Cser Ádám, a Miskolci Nemzeti Színház zenei igazgatója jó házasságként jellemezte a teátrum és az operafesztivál kapcsolatát. – Az évad végére felteszi a koronát a Bartók Plusz, minden évben – mondta, majd méltatta a színház zenekarát.

Horváth Ádám, a Miskolci Szimfonikus Zenekar vezetője hozzátette, amikor visszatért Miskolcra, akkor nem volt kétséges, hogy a szimfonikusok együttműködnek a fesztivállal.

A miskolci szimfonikusok három előadásban is jelentős szerepet vállalnak majd, de lesz ismét Vacsora fehérben, s számos kísérőprogram is.

Bartók Plusz Operafesztivál. 2014. június 13-22. Jegyek április 1-től kaphatók.

Kiss J.
Fotó: Végh Cs., minap.hu archívAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-01-27 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!