Pályázatok

Mérföldkő, de nem az utolsó lépés a laptopok átadása

2014-03-18 13:18

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE laptop_atado_140318ml_17.jpg

Újabb jelentős állomásához érkezett a Digitális Közösség Program március 18-án, Miskolcon – de messze nem az utolsóhoz. A pályázat nyertesei közül 13-an vehették át 10 órától laptopjukat Vályi-Nagy Vilmos államtitkártól, de még ugyanaznap, kedden, és a következő hetekben is sokan megtehetik ugyanezt a Programirodában. Maga a program pedig itt többek között a szélessávú internet fejlesztésével, illetve az ország más járásaiban folytatódik.

A Digitális Közösség Program laptoppályázatának nyertesei már megkapták az értesítést, egy újabb megkeresés pedig arról tájékoztatja őket, mikor vehetik át a számítógépet. Akiket kedden délelőtt 10 órára hívtak a miskolci Programirodába, azok ünnepélyes keretek között és a sajtó nyilvánossága előtt kapták meg a gépet.

laptop_atado_140318ml_21.jpg

Kriza Ákos
polgármester ez alkalomból hangsúlyozta, mindenképp ünnepi ez az alkalom, hiszen egy tavaly elkezdődött folyamat első eredményeit látjuk most. Majd köszönetet mondott – először is a pályázóknak.
– Azok, akik úgy döntöttek, részt vesznek ezen a pályázaton, bíznak Miskolc jövőjében. Bíznak abban, hogy a XXI. századi digitális lét, amelybe a hazai városok közül elsőként Miskolc léphet be, a jövő útja, és ők velünk akarnak jönni ezen az úton.

A polgármester köszönetet mondott Vályi-Nagy Vilmos államtitkárnak is, akinek nagy szerepe volt abban, hogy Miskolcon valósuljon meg először a Digitális Közösség Program. Az infokommunikációért felelős államtitkár maga is hangsúlyozta: bár sok kortársával együtt ő is elkerült innen, de Miskolcon született, és fontosnak tartja, hogy a város, a járás, a régió minden támogatást megkapjon ahhoz, hogy kitörhessen hátrányos helyzetéből.

laptop_atado_140318ml_2.jpg

– Ez az első város, a Miskolci járás az első körzet, ahol eszközt, és mellé tudást, hálózatfejlesztést is biztosíthatunk. A nyertesek számára ezáltal könnyebbé válhatnak a mindennapok, elektronikusan vásárolhatnak, kereshetnek munkát vagy intézhetik az ügyeiket. A program pedig folytatódik, a következő állomás ugyancsak az Észak-magyarországi régió egy városa és térsége, Salgótarján lesz – jelentette be Vályi-Nagy Vilmos.

Az infokommunikációs államtitkártól azt is megtudtuk, a sikeres miskolci kezdet után nem szükséges változtatni a programon. Egyedül a pályázók körét módosítják kissé, a diákokról áthelyezve némi hangsúlyt a munkakeresők, kismamák, nyugdíjasok körére.

laptop_atado_140318ml_24.jpg

Vályi-Nagy Vilmos a nyílt miskolci pályázat 10 ezer nyertese közül elsőként tizenháromnak – akik között volt nyugdíjas és három gyermeket nevelő pedagógus is – adta át a feltelepített, működésre kész laptopot Kriza Ákos, valamint Csöbör Katalin és Sebestyén László országgyűlési képviselő közreműködésével. Legkésőbb június végéig minden pályázó átveheti az eszközt.

Kérésre Kalmár Gáborné ott a helyszínen kibontotta a dobozt, és kipróbálta új számítógépét.
– A gyerekeimtől korábban kaptunk egy régi asztali gépet, így nem egészen ismeretlen számomra a technika, de alapfokú tanfolyamra jelentkeztem, hogy mindent alaposan megtanulhassak – mondta a fiatalos nyugdíjas. – Nekünk soha nem volt lehetőségünk utazni, bejárni a világot. Így viszont a világ eljön a saját otthonunkba, óriási lehetőség, amit behoz az életünkbe a számítógép – tette hozzá Kalmár Gáborné.

laptop_atado_140318ml_1.jpg

Pásztor Gabriella pedagógusként elsősorban a munkájához használja majd a laptopot, de nemcsak ő, hanem gyermekei is, mint ahogy a többi gép sem csak egy embert, hanem egy-egy családot szolgál majd.

A program keretében jelenleg Miskolcon a legolcsóbb az internet, hiszen a Digitális Közösség jelenlegi tagjai már ezer forint alatti áron rácsatlakozhatnak a világhálóra. (A kedvezmény értékét mutatja, hogy némi keresgélés után sem találtuk jelenleg 1500 forintnál olcsóbb mobilinternet-előfizetést.)A folytatásban pedig akár a város minden lakója kedvezményes internethez juthat. Hiszen a digitális írástudatlanság felszámolását támogatja a kormány szélessáv-fejlesztési programja is, amelynek köszönhetően 2018-ra mindegy magyar háztartásban hozzáférhető lesz a legalább 30 mbit/sec-os sebességű hálózat. Miskolc ebben is az élen jár, a Digitális Közösség Program keretében az első lépés a város saját gerinchálózata és az intézményi csatlakozások kialakítása. A középtávú tervek között pedig az is szerepel, hogy saját városi cég szolgáltathasson a lakosságnak, természetesen nonprofit alapon.

Cs. M.
Fotó: Mocsári L.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-09-28 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!