Egyetemváros

Környezetbarát forrasztási anyagok után kutatnak a Miskolci Egyetemen

2014-03-05 19:10

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Környezetbiztonságos forrasztási anyagok fejlesztésére csaknem 604 millió forintot nyert uniós pályázaton egy miskolci-debreceni konzorcium; a Forr-Ász elnevezésű projekt célja, hogy környezetbarát anyaggal váltsa ki az autóiparban az ólomalapú anyagokat.

A Miskolci Egyetemen szerdán, egy szakmai konferenciát megelőző sajtótájékoztatón elhangzott: az Európai Unió direktívái szerint 2015-ig az autóiparnak is át kell térnie a hagyományos, jól bevált, ám a környezetre ártalmas, ólmot tartalmazó forraszanyagokról ólommentes, új anyagok használatára.

A Miskolci Egyetem, az MTA debreceni Atommagkutató Intézete és a miskolci Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. alkotta konzorcium projektje a járművek két alapvetően fontos működési rendszerére, az elektronikai egységekre és a motor hűtőrendszerére fókuszál.

A Forr-Ász program 2013-ban indult, a tervek szerint olyan forrasztón anyagot fejlesztenek ki, amely az eddigi ólmot helyettesíteni tudja, úgy, hogy az átállás ne okozzon gazdaságossági, termelési, technológiai hátrányt.

Gácsi Zoltán, az egyetem Műszaki Anyagtudományi Karának dékánja a sajtótájékoztatón azt mondta: az elmélet 2015-től válhat gyakorlattá, a kifejlesztett forrasztási anyagot akkortól használhatják a járműiparban.

MTIAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2024-07-23 (Kedd)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!